Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

66 χρόνια πριν...



...στο Δίστομο. Σαν σήμερα στις 10 Ιουνίου του 1944 η κατεχόμενη από τους Γερμανούς Ελλάδα θα ζούσε μια από τις χειρότερες τραγωδίες της ιστορίας της. Το πρωινό εκείνο του Σαββάτου οι Γερμανοί ξεκίνησαν από την Λιβαδειά με σκοπό να πραγματοποιήσουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών που βρίσκονταν στις γύρω περιοχές. Στη θέση Λιθαράκι κοντά στο Στείρι όμως οι κατακτητές έπεσαν σε ενέδρα των ανταρτών και ακολούθησε μάχη. Τα αποτελέσματα ήταν τραγικά για τους Γερμανούς. 40 περίπου νεκροί έναντι 1 των ανταρτών. Έτσι αναγκάστηκαν σε υποχώρηση. Και τότε άρχισε το τέλος του Διστόμου...Η οργή των κατακτητών για την έκβαση της μάχης έπεσε πάνω στους κατοίκους του χωριού. Περίπου 230 Έλληνες από τους οποίους 45 ήταν παιδιά και έφηβοι και 20 βρέφη εκτελέστηκαν απάνθρωπα από τους Γερμανούς ενώ πολλές γυναίκες βιάστηκαν πριν θανατωθούν.. Η σφαγή σταμάτησε μόνο όταν νύχτωσε και οι κατακτητές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Λειβαδιά, αφού πρώτα έκαψαν τα σπίτια του χωριού. Οι εκτελέσεις συνεχίστηκαν και κατά την επιστροφή των Γερμανών στην βάση τους, καθώς σκότωναν όποιον άμαχο έβρισκαν στον δρόμο τους.
Η πρωτοφανής θηριωδία έγινε αμέσως γνωστή μέσω του BBC στο εξωτερικό και προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης. Η Γερμανική Διοίκηση της Αθήνας επέρριψε την ευθύνη αποκλειστικά στους κατοίκους του Διστόμου, επειδή, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, δεν συμμορφώθηκαν με τις στρατιωτικές εντολές.
Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα, το Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου μπόρεσε να ανακαλύψει τον υπεύθυνο της Σφαγής, Χανς Ζάμπελ, ο οποίος είχε καταφύγει στο Παρίσι και είχε συλληφθεί. Οι γαλλικές αρχές τον παρέδωσαν στις ελληνικές, οι οποίες τον προφυλάκισαν.
Τον Αύγουστο του 1949 ομολόγησε την έκταση των γερμανικών θηριωδιών στο Δίστομο, αλλά δικαιολογήθηκε ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων του. Κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του, ο Ζάμπελ εκδόθηκε προσωρινά στη Δυτική Γερμανία για άλλη υπόθεση, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του. Σύμφωνα με κάποιες φήμες ζει ως σήμερα ελεύθερος...

ΠΗΓΕΣ:www.wikipedia.org , www.sansimera.gr

Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: