Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Με ποδήλατο πλέον


Με την βενζίνη να έχει φτάσει στα ύψη δίχως να θέλει να κατέβει σε συνδυασμό με την ακρίβεια να μαστίζει στις μέρες μας και βέβαια τη κακή ζωή, το ποδήλατο με την οικονομία του και την ομορφιά του έχει κυριαρχίσει στους ελληνικούς δρόμους, ακόμα και μέσα στο κέντρο. Πολλοί είναι αυτοί πλέον που επιλέγουν να κυκλοφορήσουν με ποδήλατο για να πάνε στη δουλειά τους ή για να πάνε για ψώνια ή έστω μια απλή βόλτα κάνοντας βέβαια και πολύ καλή γυμναστική.Το ποδήλατο είναι ένας από τους πιο υγιείς τρόπους κυκλοφορίας και για το περιβάλλον μας που βομβαρδίζεται από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων καθημερινά αλλά και για μας τους ανθρώπους βοηθώντας σε πολλούς τομείς.Εκτός από την γυμναστική που είναι βασικό στοιχείο της χρήσης ποδηλάτου, ένα μεγάλο αβαντάζ για όλους τους αναβάτες είναι η οικονομία. Το ποδήλατο δε χρειάζεται ούτε βενζίνη, ούτε ασφάλεια, ούτε τέλη κυκλοφορίας, ούτε ιδιαίτερα κόστη σε σέρβις και άλλα. Η αγορά ενός ποδηλάτου επίσης για όσους ενδιαφέρονται ξεκινά από τα 100 ευρώ περίπου και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 7000 ευρώ για αυτούς που επιζητούν το τέλειο. Αυτό είναι επιλογή του κάθε αγοραστή καθώς κάθε μοντέλο και εταιρία προσφέρουν περισσότερες ανέσεις, καλύτερη ποιότητα και πολλά άλλα.Αξίζει να κρατήσουμε λοιπόν πως ένα απλό και λειτουργικό ποδήλατο για καθημερινή χρήση διατίθεται στην αγορά με μόλις 100 περίπου ευρώ.Εκτός από τα κριτήρια που προανέφερα, γνώμη μου είναι πως η χρήση ενός ποδηλάτου είναι και ρομαντισμός με όποια έννοια και αν το αντιλαμβάνεστε.Όλοι μας μικροί καβαλάγαμε ένα ποδήλατο και γυρίζαμε γύρω από τη γειτονιά μας κάνοντας τα πρώτα μας βήματα στους δρόμους.Είναι ακόμη ένας λόγος στις δύσκολες μέρες του ρομαντισμού η χρήση ενός ποδηλάτου.Ας πάρουμε κάποια σωστά παραδείγματα και από ξένους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας με ποδήλατα για διακοπές ή εκδρομές και ας γίνουμε πιο πολλοί οι αναβάτες στους ελληνικούς δρόμους.Δε κοστίζει, δε κάνει κακό σε κανέναν και έχει χιλιάδες καλά για κάθε τύπο ανθρώπου ανεξαρτήτου ηλικίας.

Υ.Γ.-Η στήριξη του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών είναι απαραίτητη σε αυτό το τομέα.Πρέπει να δημιουργηθούν πάρκινγκ ποδηλάτων, λωρίδες κυκλοφορίας ποδηλάτων και πολλά άλλα ώστε και οι πολίτες να αισθάνονται την απαραίτητη ασφάλεια κυκλοφορώντας με ένα ποδήλατο στη Ζούγκλα της Αθήνας.

Επιμέλεια-Δημήτρης Μαρμαρινός

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Mpravo Dhmhtrh..

Poly kalo to arthro an kai nomizw pws tha eprepe ligo na estiaseis sto oti thn dedomenh stigmh fantazei toulaxiston outopiko to na xrhsimopoieis ppodhlato sto kentro ths athinas. den einai mono to oti den yparxoun lwrides gia podhlata stous athinaikous dromous, to kyriws provlhma einai h elliphs paideia tou ellhna odhgou o opoios to mono pou thelei einai na ftasei ston proorismo tou adiaforontas fysika gia otidhpote kineitai plai tou..
To provlhma ksekinaei apo thn paideia. den kserw an exeis paei pote se kapoia evrwpaikh polh alla ayta pou tha deis an pas tha patheis sok. eidika fanaria gia podhlata kai kanones me tous opoious o pezos prohgeitai...

Dystyxws eimaste poly pisw aderfe...

filika,
George Mournianakis.