Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ 2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ

«Ο ένας στους πέντε Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας» δήλωσε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας «Μαζί ενάντια στη φτώχεια» που οργάνωσε στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, το υπουργείο στο πλαίσια του «Ευρωπαϊκού Έτους για την Καταπολέμηση της Φτώχειας».
Το όριο υπολογίζεται στα 6.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα ανά άτομο και στα 13.608 ευρώ ετήσιο εισόδημα όταν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια. Στοιχείο που προκαλεί σοκ είναι και το ότι τα τελευταία χρόνια η εργασία δεν αρκεί για να αποτρέψει τη φτώχεια. Ενδεικτικό είναι ότι ο ένας στους επτά εργαζόμενους χάνει το σπίτι του από την τράπεζα.  «Τα τελευταία, χρόνια, η εργασία δεν αρκεί για να αποτρέψει τη φτώχεια, η οποία σήμερα δεν αφορά μόνο τους ανέργους, αλλά και τους εργαζόμενους όπως και τους συνταξιούχους», ανέφερε η πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας Στάβυ Σαλουφάκου, παρουσιάζοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το σχέδιο δράσης του ΕΚΑ «Φτώχεια και Εργασία: μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του "Ευρωπαϊκού Έτους κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού 2010».

«Στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι είναι αυτοί που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των φτωχών» τόνισε η κυρία Σαλουφάκου και απέδωσε το φαινόμενο στην αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη μείωση των αμοιβών και την αύξηση της φορολογίας. «Δημιουργείται ένα κοινωνικό φαινόμενο που επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους που βιώνουν το πρόβλημα, αλλά την κοινωνία μας συνολικά» είπε, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των οφειλών των εργαζομένων που μειώθηκαν οι αμοιβές τους προς τις τράπεζες.

Την ίδια ώρα ο αντιπρόερδος της Βουλής της Βαυαρίας Φρανς Μάγκετ εξέφρασε τη στήριξή του στον ελληνικό λαό στις προσπάθειες που κάνει για να αντιμετωπίσει την κρίση. Σε δηλώσεις του, ο γερμανός πολιτικός τόνισε πως δε θα επιτραπεί η περιθωριοποίηση ορισμένων λαών της Ευρώπης ενώ στάθηκε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που πρέπει να δείξουν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης.

Επιμέλεια: Δημήτρης Γαρουφάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: