Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Η συνολική πορεία του Νιόπλια...


"Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ανακοινώνει ότι προπονητής της ομάδας αναλαμβάνει από σήμερα ο κ. Νίκος Νιόπλιας με συνεργάτη τον κ. Κριστόφ Βαζέχα.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Παναθηναϊκού. Από σήμερα κιόλας πιάνουμε δουλειά και στόχος μου είναι να πετύχω με την ομάδα σαν προπονητής ό,τι και σαν παίκτης: να κατακτήσω τίτλους», δήλωσε ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού.

Από την πλευρά του, ο Κριστόφ Βαζέχα επισήμανε: «Είμαι ενθουσιασμένος που επιστρέφω στην Παιανία. Η ομάδα έχει όλες τις δυνατότητες να φτάσει στην κορυφή και εκεί θέλουμε να την οδηγήσουμε»." Αυτή ήταν η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ στις 3 Οκτωμβρίου 2009.

Στις 15 Νοεμβρίου 2010 ακολούθησε η ανακοίνωση αποχώρησης κοινή συναινέσει με τον Νίκο Νιόπλια: "Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ανακοινώνει ότι έπειτα από συνάντηση του Προέδρου, κ. Ν. Πατέρα με τον προπονητή της ομάδας, κ. Ν. Νιόπλια, αποφασίστηκε η κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Ευχαριστούμε τον κ. Νιόπλια για την προσφορά του στην ομάδα και τη συμβολή του στην κατάκτηση του περσινού double και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη συνέχεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας."

Η διάρκεια λοιπόν που ο Νίκος Νιόπλιας κάθισε στο τιμόνι της αγαπημένης του ομάδας είναι ένας χρόνος και κάτι ψιλά, με τον Κοζανίτη τεχνικό να οδηγεί την ομάδα του στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος μετά από πολλά χρόνια και βέβαια και στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος.

Ένας χρόνος που σίγουρα δε θεωρείται αποτυχημένος αλλά ούτε και άκρως επιτυχημένος για πολλούς και διαφόρους λόγους. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή χρησιμοποιώντας την μέθοδο των αριθμών, που μερικές φορές τα λένε όλα. Ο Νίκος Νιόπλιας ανέλαβε τον ΠΑΟ 1 βαθμό πίσω από τον Ολυμπιακό την περσινή χρονιά και κατάφερε να τον φέρει 6 βαθμούς μπροστά από τους ερυθρόλευκους, κατακτώντας το πρωτάθλημα Ελλάδος μετά από 6 χρόνια. Το κερασάκι στην τούρτα; Η κατάκτηση και του Κυπέλλου Ελλάδος ως απόδειξη πως η συνολική παρουσία του από τα μέσα της περσινής χρονιάς μέχρι το καλοκαίρι να κρίνεται άκρως επιτυχημένη και βέβαια καθόλου τυχαία.

Ο Νιόπλιας είχε αρκετά καλά ποσοστά στο Πρωτάθλημα, όσο και στο Κύπελλο. Στη Superleague, ο Κοζανίτης τεχνικός είχε 18 νίκες, 5 ισοπαλίες και 4 ήττες σε 27 αγώνες ( 67% επιτυχία). Στο δε Κύπελλο, ο Νιόπλιας είχε 5 νίκες και μία ισοπαλία σε 6 ματς (83%). Η μόνη ίσως πίκρα που έμεινε από την περσινή σεζόν στο πρόσωπο του Νιόπλια, ασχέτως αν του στοίχισε ή όχι, ήταν η ήττα από τον αιώνιο εντός έδρας με το γκολ του Ντάρμπισιρ.

Ο 45χρόνος τεχνικός άλλαξε κατά πολύ την ψυχολογία των παικτών, τόνισε το ηθικό τους , δούλεψε σκληρά σε μια ομάδα καλά δουλεμένη του Τεν Κάτε(εκείνος την προετοίμασε σωστά το καλοκαίρι) και την οδήγησε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Ότι κατάφερε όμως πέρυσι, δεν το κατάφερε φέτος, μιας και ο Παναθηναϊκός από παιχνίδι σε παιχνίδι γινόταν όλο και χειρότερος, με κορυφαίο κακό την ισοπαλία εντός έδρας με τη Λάρισα με σκορ 1-1, που ανάγκασε την πράσινη ΠΑΕ να δώσει τέλος στη συνεργασία τους κοινή συναινέσει με τον προπονητή. Οι πράσινοι έδειχναν ένα άλλο πρόσωπο σε Ελλάδα και Ευρώπη σχετικά με την προηγούμενη χρονιά, έχασαν ήδη αρκετούς βαθμούς στην προσπάθεια για κατάκτηση πρωταθλήματος και ο κόσμος δεν άντεχε άλλο να βλέπει την ομάδα του σε μαύρα χάλια. Σημαντικό είναι πως και ο ίδιος ο Νιόπλιας ανέλαβε τις ευθύνες του και δεν είχε καμία αντίρρηση να απομακρυνθεί από τον πάγκο του ΠΑΟ.

Πλέον οι πράσινοι κινούνται για εύρεση νέου προπονητή που θα προσπαθήσει να αναπτερώσει το πεσμένο ηθικό της ομάδας ώστε να μπορέσει να κυνηγήσει πρωτάθλημα και κύπελλο Ελλάδος. Έναν άνθρωπο που θα μπορέσει να διαχειριστεί τις δυσκολίες του να εργάζεσαι στον ΠΑΟ, να προσπαθήσει να σώσει τον Γκοβού(πράγμα δύσκολο) και ένα σωρό άλλα πράγματα που έχουν φέρει τους πρωταθλητές στην άκρη του γκρεμού.

Επιμέλεια : Δημήτρης Μαρμαρινός

Δεν υπάρχουν σχόλια: