Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

Την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών ανακοίνωσε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, βαφτίζοντάς την «πολιτική κινητοποίηση». Η απόφαση ελήφθη «για λόγους εθνικού συμφέροντος, προκειμένου να διασφαλίσει τη συνοχή της νησιωτικής Ελλάδας με την ηπειρωτική χώρα».
Ο υπουργός κατηγόρησε και τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές, ΠΝΟ (Πανελλήνια Ναυτιλιακή Ομοσπονδία) και εφοπλιστές, για αδιαλλαξία και επίδειξη κοινωνικής ανευθυνότητας, μετά το ναυάγιο των συζητήσεων μαζί τους. Δικαιολόγησε δε, την απόφαση για «πολιτική κινητοποίηση», λέγοντας πως συντρέχουν λόγοι εθνικού συμφέροντος και ότι υπάρχει «επείγουσα κοινωνική ανάγκη». Η απεργία θα συνεχιστεί κανονικά, ανακοίνωσε η ΠΝΟ το βράδυ της Δευτέρας μετά την απόφαση για επιστράτευση. Την απόφαση για συνέχιση της απεργίας πήρε η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας, η οποία συγκεντρώθηκε και συνεδρίασε στον καταπέλτη του πλοίου «Κρήτη», αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπουργού για πολιτική κινητοποίηση των απεργών. Τα φύλλα πορείας, που εκδίδουν οι αρχές, αναμένεται να αρχίσουν να επιδίδονται στους ναυτικούς από αύριο.
Στο μεταξύ, σε οικονομική ανέχεια καταδικάζει η απεργία των ναυτικών τους νησιώτες. Σε μία εποχή που τα νοικοκυριά ζορίζονται οικονομικά, όπως και οι επιχειρήσεις, το γεγονός ότι τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια από την περασμένη Τρίτη προκαλεί εφιάλτες. Ήδη έχει αρχίσει να παρατηρείται έλλειψη σε αγαθά πρώτης ανάγκης στα νησιά, με αποτέλεσμα να γίνεται ανατίμηση σε όσα έχουν απομείνει, ενώ υπάρχει και η υποψία για τεχνητές ελλείψεις από κερδοσκόπους. Από την πλευρά τους, οι νησιώτες παραγωγοί δεν μπορούν να προωθήσουν στις κεντρικές αγορές τα προϊόντα τους, με αποτέλεσμα να παθαίνουν οικονομική ζημιά, αφού ακυρώνονται συμβόλαια και παραγγελίες.

Επιμέλεια: Δημήτρης Γαρουφάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: