Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ ΑΠΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΟΖΟΥΣΑ...


Με νάρκη έτοιμη να εκραγεί θα μοιάζει το ζήτημα των σκουπιδιών από την 1η Ιανουαρίου στους νέους καλλικρατικούς δήμους και περιφέρειες. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις επιταγές του "Καλλικράτη", οι δήμοι δεν θα μπορούν πλέον να αναθέτουν την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτες, όπως έκαναν μέχρι τώρα στην συντριπτική πλειοψηφία τους.
Οι δήμοι ανέθεταν έως τώρα το καθήκον αυτό σε ιδιωτικές εταιρείες, είτε γιατί η υλικοτεχνική τους υποδομή δεν επαρκούσε για το σύνολο της επικράτειάς τους, είτε γιατί πολύ απλά δεν διέθεταν καν δημοτική επιχείρηση επιφορτισμένη με το εν λόγω ζήτημα! Με δεδομένο ότι ο νέος νόμος θα τηρείται απαρέγκλιτα από την πρώτη μέρα του νέου έτους, το πρόβλημα, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, όπου οι ανάγκες είναι έτι περαιτέρω αυξημένες, αναμένεται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.
Οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες έχουν πλέον έναν νέο μεγάλο πονοκέφαλο και αναμένεται να ζητήσουν συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών λίαν συντόμως, προκειμένου να εξεταστεί κάθε πιθανή δυνατή λύση. Βασικό τους επιχείρημα, πέραν της ανυπαρξίας σε πολλές περιπτώσεις αρμοδίων του ζητήματος δημοτικών υπηρεσιών, όπως προανεφέρθη, είναι και το ότι η αποκομιδή από ιδιώτες είναι αισθητά λιγότερο δαπανηρή, καθώς η συντήρηση υλικοτεχνικής υποδομής σε απομακρυσμένα διαμερίσματα των δήμων τους, θα καθιστούσε τους προϋπολογισμούς των δήμων διαρκώς προβληματικούς. Αλλά ακόμη και αν προσπαθούσαν να συστήσουν δημοτικές επιχειρήσεις αποκλειστικά αρμόδιες για το εν λόγω ζήτημα, τα χέρια τους είναι δεμένα, καθώς οι προσλήψεις έχουν παγώσει και οι συμβασιούχοι της καθαριότητας έχουν τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης να επικρέμαται πάνω από το κεφάλι τους, αμά τη λήξει της σύμβασής τους.
Ανεξαρτήτως του τι θα διαμειφθεί κατά τις σχετικές διαπραγματεύσεις, ένα είναι το σίγουρο: ότι βρισκόμαστε κοντά στο 2011 και ακόμη παλεύουμε ως κοινωνία να διαχειριστούμε και να επιλύσουμε αποτελεσματικά ένα ζήτημα που στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες έχει λυθεί εδώ και δεκαετίες. Απαιτείται λοιπόν καλή θέληση και πολιτική βούληση, έτσι ώστε οι νέοι καλλικρατικοί δήμοι να μην μετατραπούν σε όζουσες χωματερές, μπαίνοντας με το αριστερό στην πρώτη φάση της ιστορίας τους...

Επιμέλεια: Μιχάλης Χορευτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: