Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΕΛΙΞΙΡΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ;;


Εκπληκτικό επίτευγμα από τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του κορυφαίου Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Οι επιστήμονες κατάφεραν σε πειραματικές συνθήκες, να αντιστρέψουν τη διαδικασία της γήρανσης σε ποντίκια.
Σύμφωνα με τη δημοσίευση στη οποία προέβησαν σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, αφαιρέθηκε από πειραματόζωα το ένζυμο τελομεράση και στη συνέχεια επανεμφυτεύθηκε εντός τους, με εκπληκτικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, τα αδύναμα όργανα των ποντικιών στην κυριολεξία αναγεννήθηκαν, με αποτέλεσμα και την αναζωογόνηση των ίδιων των τρωκτικών. Οι επιστήμονες τώρα επιθυμούν να δούν αν είναι δυνατή η ίδια πειραματική διαδικασία και στον ίδιο τον άνθρωπο, με βασικό εμπόδιο το γεγονός ότι, ενώ στα ποντίκια η τελομεράση παράγεται καθ' όλη τη διάρκεια του βίου τους, στον άνθρωπο η παραγωγή της σταματά με την ενηλικίωσή του.
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν πτοούνται και δηλώνουν αποφασισμένοι να προσπαθήσουν να ανακαλύψουν μία διαδικασία αναγέννησης και αναζωογόνησης των ανθρωπίνων οργάνων, εφευρίσκοντας έτσι ένα είδος ελιξιρίου νεότητας, και επιμηκύνοντας σεβαστά την ανθρώπινη ζωή. Τα ηθικά ερωτήματα που προκύπτουν είναι ασφαλώς πολλά και σχετίζονται άμεσα με το κατά πόσο ο άνθρωπος δικαιούται να παρεμβαίνει στη φυσική διαδικασία της ζωής και του θανάτου. Παρ΄όλ' αυτά, η έρευνα είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί και τα αμέσως επόμενα χρόνια, με κύριο σκοπό να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου.

Επιμέλεια: Μιχάλης Χορευτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: