Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Ernesto Valverde vs Manuel Jimenez...


 Κάθε μεγάλο ντέρμπι που σέβεται τον εαυτό του, έχει να "αφηγηθεί" τις δικές του μοναδικές και ιδιαίτερες ιστορίες, που το διαφοροποιούν άλλωστε από το "σωρό" των παιχνιδιών. Όσο και αν τα ΑΕΚ-Ολυμπιακός ή Ολυμπιακός-ΑΕΚ δεν έχουν την πρωτοκαθεδρία στο ελληνικό ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι ούτε αποτελούν τη "μητέρα των μαχών", εντούτοις υπάρχουν αναρίθμητα περιστατικά άξια αναφοράς είτε από τη μια είτε από την άλλη μεριά.


  Το βράδυ του Σαββάτου στο ΟΑΚΑ (19:30, RedPlanet.gr, Novasports 1), κιτρινόμαυροι και ερυθρόλευκοι θα διασταυρώσουν για μια ακόμη φορά τα ξίφη τους για τους τρεις βαθμούς και φυσικά το γόητρο, όμως η μάχη τους έχει μια ακόμη πτυχή, η οποία έλειπε τα προηγούμενα χρόνια. Όχι, δεν έγινε ξαφνικά πιο μεγάλο το ντέρμπι των δυο εκ των τριών μεγάλων της χώρας, διότι, έτσι και αλλιώς, αμφότερες οι ομάδες έχουν την δική τους δυναμική και ιστορία.

  Όμως, το μπραντ εντ φερ ανάμεσα στους δυο προπονητές, αν μη τι άλλο έχει ενδιαφέρον απ' όποια πλευρά και αν το δει κανείς. Νέοι, ταλαντούχοι, συμπατριώτες, σχεδόν... σωσίες, με πάνω-κάτω ίδια περπατησιά. Οι Ερνέστο Βαλβέρδε και Μανόλο Χιμένεθ έχουν σίγουρα στο μυαλό τους να γίνουν "αφεντικά στην πόλη" εκεί γύρω στις 21:30, έστω και αν το κύριο μέλημά τους είναι το να δουν τις ομάδες τους να παίρνουν τους τρεις βαθμούς της νίκης.

  Ο Μανόλο προηγείται στη μάχη των πάγκων

  Η αλήθεια είναι ότι μόλις δυο φορές έχουν τεθεί αντιμέτωποι ως προπονητές και ο τεχνικός της Ένωσης έχει χαμογελάσει τελευταίος και στις δυο. Βέβαια, οφείλουμε να εξετάσουμε και τον παράγοντα "ομάδα", διότι τουλάχιστον στην πρώτη περίπτωση η Σεβίγια του Μανόλο είχε... λίγο καλύτερο ρόστερ από την Εσπανιόλ του "Τσινγκούρι".

  Η πρώτη σύγκρουση των δυο προπονητών ήταν την σεζόν 2007-08, όταν οι Καταλανοί υποδέχτηκαν τους Ανδαλουσιάνους σε μια περίοδο που είχε αρχίσει η κατηφόρα στο πρωτάθλημα και οι γκέλες διάδεχονταν η μια την άλλη με ευλαβική συνέπεια. Στις 16/2/2008, οι Σεβιγιάνοι επικράτησαν με 2-4 στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής, έχοντας προηγηθεί μόλις στο 10' με 0-2.

  Εσπανιόλ - Σεβίγια
Στάδιο "Olimpic Lluis Companys"
Γκολ: 5’ Λουίς Φαμπιάνο (0-1), 10’ Κανουτέ (0-2), 40’ Λουίς Γκαρσία (1-2), 73’ Πόουλσεν (1-3), 75’ Κορομινάς (2-3), 77’ Καπέλ (2-4).

  Η δεύτερη μάχη τους δόθηκε πέρυσι, όταν ο Βαλβέρδε είχε επιστρέψει στην Ισπανία για λογαριασμό της Βιγιαρεάλ, εξαργυρώνοντας το ανεπανάληπτο νταμπλ με τον Ολυμπιακό μια σεζόν πριν. Η Σεβίλλη υποδέχτηκε στο "Σάντσεθ Πιθχουάν" το "κίτρινο υποβρύχιο" στις 8 Νοεμβρίου 2009 για την 10η αγωνιστική και επιβλήθηκε με 3-2. Μάλιστα, σε εκείνο το ματς είχε σκοράρει για τους φιλοξενούμενους ο νυν άσος των Πειραιωτών και το πλέον αγαπημένο παιδί του 46χρονου προπονητή, Νταβίδ Φουστέρ.

  Σεβίγια - Βιγιαρεάλ
Γήπεδο "Sanchez Pizjuan"
Γκολ: 9’ Λουίς Φαμπιάνο (1-0), 29’ Πιρές (1-1), 59’ Φουστέρ (1-2), 61’ Λουίς Φαμπιάνο (2-2), 66’ Κανουτέ (3-2).

  Ο Βαλβέρδε έβρισκε τον δρόμο για τα δίχτυα...

  Οι δυο τους δεν γεννήθηκαν με κοστούμι και γραβάτα, ούτε από τα γενοφάσκια τους κάθονταν στην άκρη ενός πάγκου και έδιναν οδηγίες. Όπως κάθε προπονητής, έτσι και εκείνοι ακολούθησαν την... φυσιολογική οδό, δηλαδή πρώτα πήραν "μυρωδιά" από χορτάρι, αποδυτήρια και ποδοσφαιρικό παπούτσι ως παίκτες και μετά φόρεσαν σκαρπίνι και έγιναν προπονητές. Ως ποδοσφαιριστές λοιπόν, ο Χιμένεθ είχε τρεις νίκες, ο Βαλβέρδε δυο, ενώ άλλο δυο ματς είχαν λήξει ισόπαλα. Ο νυν τεχνικός της ΑΕΚ έπαιζε πάντα για λογαριασμό των Ανδαλουσιάνων, ενώ το "μυρμήγκι" σε Εσπανιόλ, Μπαρτσελόνα και Αθλέτικ Μπιλμπάο. Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι ο Βαλβέρδε είχε καταφέρει τρεις φορές να "πληγώσει" τα αντίπαλα δίχτυα, όντας άλλωστε και πιο γκολτζής σε σχέση με τον Χιμένεθ, του οποίου ο ρολος στο γήπεδο ήταν να... σταμάταει παίκτες σαν τον "Τσινγκούρι".

  Η πρώτη μεταξύ τους κόντρα ήταν την περίοδο 1986-87, όταν η Εσπανιόλ υποδέχτηκε για την 14η αγωνιστική την Σεβίγια και την διέλυσε με 5-1. Ο Ναδάλ είχε... τολμήσει να ανοίξει το σκορ για τους φιλοξενούμενους στο 4' και μετά ακολούθησε μια καταλανική "καταιγίδα", η οποία είχε σαν εφαλτήριό της την ισοφάριση από τον Ερνέστο Βαλβέρδε εννέα λεπτά αργότερα. Το πρώτο "τεμάχιο" του 22χρονου, τότε, Ισπανού άσου κατά του Χιμένεθ και της παρέας του ήταν γεγονός. Στο ματς του δευτέρου γύρου (31η αγωνιστική), η Σεβίγια ήταν αυτή που επιβλήθηκε με σκορ 1-0, παίρνοντας μια ρεβάνς για τον διασυρμό στην Βαρκελώνη.

  Την επόμενη χρονιά, η ομάδα της Ανδαλουσίας υποδέχτηκε πρώτη την Εσπανιόλ για την 12η αγωνιστική και οι δυο ομάδες ήρθαν ισόπαλες με σκορ 2-2, ενώ την σεζόν 1988-89 και πάλι στο "Σάντσεθ Πιθχουάν" (35η αγωνιστική) το αποτέλεσμα έληξε 1-1, αλλά τότε το "μυρμήγκι" αγωνιζόταν με την φανέλα των μπλαουγκράνα. Ο Μπενγκοετσέα άνοιξε το σκορ για τους γηπέδουχους μόλις στο 11', αλλά ο Βαλβέρδε ισοφάρισε δεκαπέντε λεπτά αργότερα. Την περίοδο 1990-91, οι δυο άσοι τέθηκαν αντιμέτωποι μόνο στο ματς της Ανδαλουσίας για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος και η Σεβίγια επικράτησε με 3-0 της Αθλέτικ Μπιλμπάο.

  Ο Ερνέστο αποδείχτηκε δήμιος των Ανδαλουσιάνων την επόμενη χρονιά, όταν χάρισε τη νίκη στους Βάσκους με τέρμα στο 85ο λεπτό, διαμορφώνοντας το τελικό 1-2. Το παιχνίδι ήταν για την 20η αγωνιστική και η Σεβίγια είχε προηγηθεί στο 62' με τον Μαρταγκόν, αλλά ο Τσιγάντα είχε ισοφαρίσει προσωρινά στο 71ο λεπτό του αγώνα. Τελευταία τους αναμέτρηση ήταν στο "Σαν Μαμές" την περίοδο 1994-95, όταν ο Χιμένεθ και η παρέα του πέρασαν με 0-2 (35' Μάρκος, 71' Ντουμιτρέσκου) από την έδρα της Μπιλμπάο για την 26η αγωνιστική της Πριμέρα Ντιβισιόν.

  Δυο προπονητές με πάνω-κάτω κοινή περπατησιά

  Δεν έχουν και τεράστιες διαφορές οι δυο προπονητές ως προς την πορεία τους μέχρι σήμερα στον χώρο του ποδοσφαίρου. Απλά, ο Βαλβέρδε έχει το πλεονέκτημα πως γνωρίζει καλύτερα την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα και ειδικά με την ΑΕΚ έχει αναπτύξει μια... πελατειακού τύπου σχέση. Επιστρέφοντας όμως στην "σύγκρουση" των δυο προπονητών, βλέπουμε ότι έχουν την ίδια ηλικία και απλά ο τεχνικός της Ένωσης είναι μόλις 19 ημέρες μεγαλύτερος από τον συνάδελφό του τού του Ολυμπιακού. Φυσικό ήταν λοιπόν, οι δυο συμπατριώτες να αγωνιστούν την ίδια περίοδο, όπως και να σταματήσουν την καριέρα του αρκετά κοντά. Πιο συγκεκριμένα, ο προπονητής των Πειραιωτών έβαλε "τίτλους τέλους" το 1997 (έπαιξε σε Αλαβές, Σεστάο, Εσπανιόλ, Μπαρτσελόνα, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Μαγιόρκα) και ο τεχνικός του Δικεφάλου του Νότου μια χρονιά μετά (αγωνίστηκε σε Σεβίγια Β, Σεβίγια και Χαέν). Περιττό να πούμε ότι ξεκίνησαν την... δεύτερη δουλειά τους την ίδια πάνω-κάτω περίοδο, δείγμα του ότι οι ποδοσφαιρικές ζωές τους είναι παράλληλες...

  Ο γεννηθείς στην Βιαντάρ ντε λα Βέρα κόουτς των ερυθρολεύκων, ξεκίνησε στους πάγκους την σεζόν 2001-02 από την Αθλέτικ Μπιλμπάο, κατέχοντας αρχικά την θέση του βοηθού προπονητή και την επόμενη χρονιά ως το 2005 ήταν προπονητής των Βάσκων. Από το 2006 ως το 2008 βρέθηκε στην Καταλωνία και την Εσπανιόλ, ήρθε έναν χρόνο στον Ολυμπιακό, μετά για μερικούς μήνες στην Βιγιαρεάλ και φέτος το καλοκαίρι επέστρεψε στην Ελλάδα έπειτα από πρέσινγκ του Ευάγγελου Μαρινάκη.

  Στον αντίποδα, ο γεννηθείς στην πόλη Αραχάλ κόουτς των κιτρινόμαυρων, ξεκίνησε στους πάγκους από την Σεβίγια Β' το 2000 και έμεινε σε αυτήν ως το 2007, όταν και κλήθηκε να αναλάβει τον πάγκο της πρώτης ομάδας, στον οποίον και έμεινε ως το 2010. Πριν λίγο καιρό, αποδέχτηκε την πρόταση του Σταύρου Αδαμίδη και ανέλαβε τις τύχες της ΑΕΚ μετά το άκρως αποτυχημένο τρίτο πέρασμα του Ντούσαν Μπάγεβιτς από τον πάγκο ης Ένωσης. Βλέπουμε λοιπόν ότι και οι δυο ήρθαν πριν λίγο καιρό στην χώρα, πήραν τις θέσεις δυο συναδέλφων που δεν πέτυχαν στο καλοκαιρινό "χτίσιμο" των ομάδων τους (Λίνεν και Ντούσκο) και συν τοις άλλοις έχουν δουλέψει μόνο σε Ισπανία και Ελλάδα (ο Βαλβέρδε έχει και την θητεία την περίοδο 2007-08). Αν μη τι άλλο, οι ομοιότητες είναι αρκετές...

  Η εξαιρετική παράδοση του Βαλβέρδε κόντρα στην ΑΕΚ

  Για το τέλος, αφήνουμε την σούπερ παράδοση του Ερνέστο Βαλβέρδε κόντρα στην ΑΕΚ. Τρείς φορές αντιμέτωπος με την Ένωση ο "Τσινγκούρι" και ισάριθμες οι νίκες. Έχει τον τρόπο του να χαμογελάει πάντα κόντρα στον "Δικέφαλο Αετό" και αυτό το πιστοποιούν τα στοιχεία και οι αριθμοί. Σε δυο αγώνες πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός του Βαλβέρδε είχε νικήσει την Ένωση με 2-0 στο γήπεδο "Γ. Καραϊσκάκης" (63' Κοβάσεβιτς και 66' Ντιόγκο) και με 0-1 στο ΟΑΚΑ (4' Γκαλέτι). Φυσικά, για... γαρνιτούρα αφήνουμε τον συγκλονιστικότερο τελικό Κυπέλλου στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι δυο ομάδες ήρθαν ισόπαλες με σκορ 3-3 στην κανονική διάρκεια του αγώνα (το 2-0 του πρώτου μέρους για την ΑΕΚ έγινε 2-2 και το 3-2 του 90' μετατράπηκε σε 3-3 στο 96') και 4-4 στο φινάλε της παράτασης, για να μιλήσει ο Αντώνης Νικοπολίδης στη "ρώσικη ρουλέτα" των πέναλτι.

πηγή : redplanet.gr
επιμέλεια : Δημητρης Μαρμαρινός

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Hi there i am kavin, its my first occasion to commenting anyplace, when
i read this piece of writing i thought i could
also make comment due to this sensible post.
Also see my web page: seo consultant

Ανώνυμος είπε...

Tоday, I ωent to the beach with mу chіlԁren.
I found a sea ѕhell and gave it to my 4 year old ԁaughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She put the shell to heг ear
аnd scгeamed. There was a hermit crab inside
аnd it pіnchеd her еar.
She neνer wants tо go bacκ!

LoL I knοw this is totally off topiс but Ι had to
tell someоne!

my ωеbsite ... macbook repair kl

Ανώνυμος είπε...

Hello, i believe that і notіcеd уou visited my web ѕite thus
i came tο гetuгn the ρrefeг?
.I'm attempting to to find issues to improve my website!I suppose its adequate to use some of your ideas!!

Here is my weblog :: ipadscreenrepairmy.blog.fc2.com

Ανώνυμος είπε...

I every timе used tо ѕtudy
poѕt іn neωs paрers but now as I am a user of net
thеrefore from now I am using net fοr artіcles,
thanks to web.

My wеblog iphonerepairkl.my

Ανώνυμος είπε...

It's really a nice and useful piece of info. I'm glad that you sіmply shareԁ this helpful infοrmаtion
with us. Please kеep us informed like this. Thanκs fоr sharing.


Alsο vіsіt mу homepage ipad repair malaysia

Ανώνυμος είπε...

Hmm is anyone еlse having problemѕ with the pictureѕ on thiѕ blog loading?

Ι'm trying to determine if its a problem on my end or if it's thе blog.
Any feed-baсk would be greаtly appreciatеd.



Look at my sitе :: iphone repair malaysia

Ανώνυμος είπε...

Great beat ! I would liκе to аpprentіce ωhіle
you amend youг site, hοw cοuld i ѕubѕcribe fοг а blog ωеb site?
The аccount aiԁeԁ mе а аcceрtable ԁeal.
I had bеen a little bit acquainted of thiѕ уouг broadcaѕt рrovіdeԁ bгight сleаr concept

Alѕo visit my web site repair iphone petaling jaya

Ανώνυμος είπε...

Ρleаse lеt me know if уou're looking for a writer for your weblog. You have some really good posts and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'ԁ
loνе tο ωrіtе sоme соntent
for yοur blog in еxсhange for а lіnκ bаcκ tο mіne.
Pleaѕе send me an e-mail if intereѕted.
Regаrds!

Alѕο visit my wеb page ipad repair damansara