Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Ξεκουκούλωμα από την FIFA!

Η Αστυλογία αναδημοσιεύει άρθρο του sport-fm.gr με θέμα το ξεκουκούλωμα που προσπαθεί να κάνει η FIFA για τον χρηματισμό μελών της για διάφορους λόγους. Διαβάστε σε τι χέρια βρίσκεται το Πάγκόσμιο Ποδόσφαιρο.


Αναλυτικά η δημοσίευση:


"Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις σχετικά με το χρηματισμό μελών της FIFA. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εκπομπή του BBC, ''Panorama'', αλλά και δύο ευρωπαϊκές εφημερίδες, τρία υψηλόβαθμα στελέχη της παγκόσμιας ομοσπονδίας χρηματίστηκαν από εταιρία μάρκετινγκ.

Τελικά, το BBC έβαλε την αλήθεια πάνω από το εθνικό συμφέρον και αποφάσισε να προχωρήσει σε δημοσιοποίηση των στοιχείων που είχε στη διάθεσή του, γνωρίζοντας πως έτσι δημιουργεί πρόβλημα στην προσπάθεια που κάνει η Αγγλία να αναλάβει τη διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το βρετανικό κανάλι, η ελβετική εφημερίδα «Tages-Anzeiger» και η γερμανική «Sueddeutsche Zeitung» δημοσιοποιούν και τρία ονόματα που είχαν αμαρτωλές συναλλαγές. Πρόκειται για τον Βραζιλιάνο Ρικάρντο Τεξέιρα, τον Νίκολας Λεόζ από την Παραγουάη και τον Καμερουνέζο Ίσα Χαγιάτου.

Η έρευνα του BBC αποκαλύπτει ότι οι τρεις άνδρες πήραν χρήματα από την εταιρία ISL -η οποία χρεοκόπησε πριν 9 χρόνια- το διάστημα 1989-1999.

Σύμφωνα με το BBC, η εταιρία ISL πραγματοποίησε 175 πληρωμές συνολικού ύψους περίπου 100 εκατ. δολαρίων, ενώ ένας πρώην οικονομικός διευθυντής της, ο Ρόναλντ Μπουσέλ, δήλωσε: «Μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα, δισεκατομμύρια στο χώρο του αθλητισμού. Όλοι θέλουν να βάλουν τα χέρια τους σε αυτά».

Στην εκπομπή ''Panorama'' παρουσιάστηκαν στοιχεία που δείχνουν τις πληρωμές που έγιναν προς τα τρία στελέχη και αποδεικνύουν ότι η διαφθορά φτάνει και στα υψηλότερα κλιμάκια της FIFA. Άλλωστε ο Ίσα Χαγιάτου είναι αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας και εκπρόσωπος της Αφρικανικής ηπείρου.

Τόσο η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου, όσο και τα τρία στελέχη της, αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Κάποια από τα στοιχεία που βγαίνουν τώρα στη… φόρα, είχαν ακουστεί για πρώτη φορά το 2008 κατά τη διάρκεια δίκης στελεχών της ISL. Ο Σεπ Μπλάτερ αρκέστηκε να πει σχετικά: «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι κανένας αξιωματούχος της FIFA δεν είχε κατηγορηθεί για οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα σε εκείνη τη διαδικασία»."

Πηγή : sport-fm.gr
Επιμέλεια : Δημήτρης Μαρμαρινός

Δεν υπάρχουν σχόλια: