Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ Ο ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΑΣΑΝΖ


Την πρώτη μάχη κέρδισε ο Τζούλιαν Ασάνζ στον πόλεμο με τις δικαστικές αρχές της Βρετανίας. Το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου επικύρωσε την πρωτοβάθμια απόφαση αποφυλάκισής του, η οποία είχε προσβληθεί ως παράνομη από τον Γενικό Εισαγγελέα, και έτσι, ο ιδρυτής του Wikileaks, καταβάλλοντας εγγύηση ύψους 283.000 ευρώ αφέθηκε ελεύθερος.
Βασικοί όροι της αποφυλάκισής του, ωστόσο, είναι η διαμονή του σε ένα συγκεκριμένο κτήμα στο Σάφολκ, η 8ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας καθημερινά και η 24ωρη πρόσδεση επάνω του ηλεκτρονικού περιβραχιόνιου, ενώ θα αναγκάζεται κάθε απόγευμα να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και να δίνει το "παρών", μέχρι και τη δίκη του. Στο μεταξύ, ανοιχτό παραμένει το θέμα της έκδοσής του στη Σουηδία, με νομικούς ελιγμούς και ακροβασίες και από τος δύο πλευρές, με τη σχετική απόφαση, πάντως, να μην αναμένεται να εκδοθεί νωρίτερα από τον Φεβρουάριο.
Προς το παρόν, συνεχίζονται οι έρευνες από τις αμερικανικές υπηρεσίες για την εύρεση στοιχείων που να αποδεικνύουν τη συνεργασία του Ασάνζ με τον 22χρονο πρώην στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος φέρεται ως ο κύριος υπεύθυνος των διαρροών προς τον Ασάνζ. Η απόφαση για την αποφυλάκιση έγινε δεκτή με θύελλα χειροκροτημάτων και ζητωκραυγών εντός της δικαστικής αίθουσας από του υποστηριτές του, οι οποίοι και είναι αυτοί που συγκέντρωσαν το ποσό της εγγύησης
Αναμένοντας λοιπόν, την επόμενη εμφάνιση του Ασάνζ στο δικαστήριο, η οποία έχει οριστεί για τι; 11 Ιανουαρίου του νέου έτους.

Επιμέλεια: Μιχάλης Χορευτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: