Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ο καιρός των Χριστουγέννων: Πτώση θερμοκρασίας και βροχές

Κρύο και χιόνι, αναμμένο τζάκι, κουραμπιέδες και μελομακάρονα… Το κλασικό σκηνικό των Χριστουγέννων. Ή μήπως όχι;

Οι ρομαντικοί των Χριστουγέννων μάλλον θα απογοητευτούν καθώς το τρίπτυχο των Χριστουγέννων μοιάζει απίθανο να συμβεί ακέραιο. Όχι, δε φταίει η κρίση που θα οδηγήσει πολλούς στο να μην πάρουν μελομακάρονα και κουραμπιέδες αλλά ο καιρός που -ναι μεν- αλλάζει προς το… χειμωνιάτικο του από αύριο αλλά δύσκολα θα δούμε χιόνια εκτός των χιονοδρομικών και των ορεινών της Ηπείρου και της Μακεδονίας.
Ο υδράργυρος θα αρχίσει να υποχωρεί από το πρωί της Παρασκευής με -κατά τόπους ισχυρές- βροχοπτώσεις να σημειώνονται σε ολόκληρη τη χώρα. Το χειμωνιάτικο σκηνικό συμπληρώνεται από τους δυνατούς ανέμους (έως 7 μποφόρ στην ηπειρωτική χώρα) και το χιόνι που θα κάνει και πάλι την εμφάνιση του αλλά μόνο στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας.
Σε Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια και Ανατολική Πελοπόννησο θα επικρατήσουν παροδικές νεφώσεις με τη θερμοκρασία να κυμανθεί από 4 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Ανάλογο θα είναι το σκηνικό (με κατώτατη θερμοκρασία τους 6 βαθμούς) και σε Κυκλάδες, Κρήτη και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ενώ στην Ήπειρο και τη Μακεδονία η θερμοκρασία θα είναι τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερη αγγίζοντας και το «μείον».
Ανήμερα των Χριστουγέννων, το Σάββατο, η πτώση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί αλλά όχι τόσο ώστε να ονειρευόμαστε.. χιονοπόλεμο στις πόλεις! Καλού-κακού όσοι ανηφορίσουν προς βόρεια και δυτική Ελλάδα -και δη σε ορεινές τοποθεσίες- ας προμηθευθούν αλυσίδες στο αυτοκίνητο τους.
Άστατος θα είναι ο καιρός και την επόμενη των Χριστουγέννων, Κυριακή 26 Δεκεμβρίου. Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν (έστω και πρόσκαιρα) ενώ τοπικές βροχοπτώσεις θα δίνουν έναν τόνο μελαγχολίας και ρομαντισμού στην ημέρα. Η ένταση των ανέμων αναμένεται να κυμανθεί από 3 έως 5 μποφόρ.
Star.gr
επιμέλεια: Δημήτρης Μαρμαρινός

Δεν υπάρχουν σχόλια: