Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

ΜΟΝΙΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

 Κάτω από τις εντονότατες πιέσεις για κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στη δημιουργίαενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης, που θα αρχίσει να λειτουργεί από το 2013.
Για την ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού, θα απαιτείται η πλήρωση συγκεκριμένων αυστηρών προϋποθέσεων, ικανοποιώντας έτσι σχετικό αίτημα της Γερμανίας, ενώ απαιτείται και μεταρρύθμιση της Συνθήκης της Λισσαβώνας.
Ο εν λόγω μηχανισμός στήριξης θα αντικαταστήσει τον κουμπαρά των 750 δις ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί προς διάθεση για την αντιμετώπιση της κρίσης, και στον οποίο έχει ήδη προσφύγει η Ιρλανδία, ενώ παράλληλα θα προβλέπεται και η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, ιδίως τραπεζικών, σε αυτόν. Ενδεικτικό της πίεσης που ασκούνταν λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου -της έβδομης κατά σειρά εφέτος, αριθμός πρωτόφαντος στα ευρωπαϊκά δεδομένα- ήταν και ο διπλασιασμός των κεφλαίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εν τέλει, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στη σύσταση του εν λόγω οργανισμού-μαξιλάρι, που ωστόσο αμφίβολο είναι το κατά ποσο θα αποτελέσει πραγματικά μέσο στήριξης και όχι περαιτέρω οικονομικής αφαίμαξης των δυσπραγούντων κρατών-μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Επιμέλεια: Μιχάλης Χορευτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: