Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Συνέντευξη Αβραάμ Παπαδόπουλου στο Contra.gr

Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος μίλησε στο contra.gr για την καριέρα του, τον Ολυμπιακό, το χθεσινό μεγάλο φιλικό απέναντι στους φίλους Ζιντάν και Ρονάλντο και για πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Έλληνα αμυντικού:


- Oι Ελληνες φίλαθλοι δεν ανταποκρίνονται συνήθως σε εκδηλώσεις του είδους. Πιστεύεις ότι τα μεγάλα ονόματα και η δική σας παρουσία θα τους συγκινήσουν ώστε να έρθουν στο γήπεδο;
Εγώ πιστεύω ότι ως λαός είμαστε ευαίσθητοι, το έχουμε αποδείξει πολλές φορές. Ελπίζω αυτό το παιχνίδι να συγκινήσει όλο τον κόσμο, όχι μόνο τους φίλαθλους του Ολυμπιακού, και να γεμίσουν το γήπεδο, γιατί απευθύνεται στην ανάγκη που έχουν συνάνθρωποί μας. Δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι και αμέτοχοι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
- Θα δούμε ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι ή θα είναι απλά μια φιέστα;
Εντάξει, θα είναι ένα γιορτινό παιχνίδι. Έρχονται μεγάλοι ποδοσφαιριστές να αγωνιστούν, αλλά νομίζω ότι αυτό που θέλουμε όλοι είναι να έχουμε όσο γίνεται περισσότερο κόσμο. Δηλαδή ο κόσμος να δείξει ανταπόκριση στο κάλεσμά μας. Αυτό είναι το ζητούμενο.
- Πέρα από τη συμμετοχή σου σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, τι άλλο θα μπορούσες να κάνεις για την καταπολέμηση της φτώχειας;

Αν μπορούσα να βοηθήσω και από κάποια άλλη πλευρά, θα το έκανα ευχαρίστως και δεν θα είχα κανένα πρόβλημα. Άλλωστε νομίζω ότι αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να προσφέρουμε. Οτιδήποτε μας ζητηθεί, που είναι μέσα στις δυνατότητές μας, θα πρέπει να το κάνουμε.


- Έχεις υπάρξει φτωχός; Οταν ξεκινούσες, ας πούμε, να γίνεις ποδοσφαιριστής.
Πολλοί όταν ξεκινήσαμε ήμασταν φτωχοί. Αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε, ακόμη και αν το έχουμε αφήσει πίσω μας. Από 'κει και πέρα θεωρώ ότι, από τη στιγμή που είσαι γερός και έχεις την κατάλληλη οικογένεια που μπορεί να σε βοηθήσει ανά πάσα στιγμή, δεν θα στερηθείς κάτι. Κι αν στερηθείς κάτι, δεν θα πρόκειται για κάτι τόσο απαραίτητο.
- Στον "αγώνα κατά της φτώχειας" θα συναντήσεις ποδοσφαιριστές με τους οποίους ο καθένας θα ήθελε να βρίσκεται στο ίδιο γήπεδο.
Σίγουρα θα συμμετάσχουν μεγάλα ονόματα σε αυτόν τον αγώνα. Όλοι θα θέλαμε και θέλουμε να τους συναντήσουμε. Πάνω απ' όλα, όμως, είναι χαρά μας που συμμετέχουμε σε ένα παιχνίδι αυτού του χαρακτήρα.
- Ποιος είναι για σένα ο πιο σημαντικός από συμπαίκτες και αντιπάλους;
Νομίζω ο Ζιντάν, αλλά δεν έχει σημασία αυτό, γιατί όλοι τους είναι πολύ μεγάλες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες. Τόσο οι δικοί μας όσοι και οι αντίπαλοι.
- Αισθάνεσαι αναντικατάστατος στην άμυνα του Ολυμπιακού;
Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιος αναντικατάστατος. Θεωρώ ότι πρέπει να παίζει αυτός που είναι στην καλύτερη κατάσταση. Υπάρχουν παιδιά με τεράστιες δυνατότητες σε όλες τις θέσεις, ειδικά στην ομάδα του Ολυμπιακού. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.
- Με τον Βαλβέρδε έχετε βρει την ησυχία σας στο γήπεδο και στα αποδυτήρια ή υπάρχουν ακόμη κατάλοιπα από τις συχνές εναλλαγές προπονητών;
Με τον ερχομό του κυρίου Βαλβέρδε νομίζω ότι η ομάδα έχει βρει την ηρεμία που πρέπει να έχει για να μπορεί να λειτουργεί. Βέβαια εγώ τον ξέρω περισσότερο, είναι ένας άνθρωπος που σου εμπνέει εμπιστοσύνη, υπάρχει πειθαρχία σε όλα τα επίπεδα. Γενικά, νομίζω ότι η ομάδα δουλεύει πολύ καλά ώστε να παρουσιάζει το πρόσωπο που θέλουμε όλοι να βλέπουμε.
- Υπήρξε προπονητής με τον οποίο δεν είχες αισθανθεί καλά όσα χρόνια αγωνίζεσαι στον Ολυμπιακό;
Δεν δημιούργησα ποτέ πρόβλημα σε προπονητή, ούτε μου δημιούργησαν οι προπονητές. Ίσως είμαι και τυχερός που δε συνάντησα τέτοια προβλήματα. Αλλά, νομίζω ότι αν είσαι εσύ όπως πρέπει και κάνεις τη δουλειά σου σωστά δεν θα έχεις πρόβλημα με κανένα.
- Με τον Ολαφ Μέλμπεργκ συγκροτείτε ένα ταιριαστό αμυντικό δίδυμο. Υποθέτω ότι σου έλειψε όσο ήταν τραυματίας.
Ο Ολαφ είναι ένας τεράστιος ποδοσφαιριστής, το έχουμε ξαναπεί. Αυτό που ενδιαφέρει εμένα, όμως, είναι η ομαδική λειτουργία και όχι πως συμπεριφέρεται ατομικά κάθε ποδοσφαιριστής. Πρέπει όλοι οι ποδοσφαιριστές να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για το καλύτερο αποτέλεσμα. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός διαθέτει συνολικά πολύ καλό υλικό και με το χρόνο η ομάδα γίνεται καλύτερη.
- Έχοντας εφέτος στην πλάτη σου τον Πάρντο αντί του Νικοπολίδη πώς είναι τα πράγματα; Η λογική λέει ότι με έναν τερματοφύλακα της αξίας και της εμπειρίας του Νικοπολίδη, ο στόπερ αισθάνεται μεγαλύτερη σιγουριά. Είναι έτσι;
Νομίζω ότι ο Αντώνης είναι ένας πολύ σημαντικός ποδοσφαιριστής, έχει βοηθήσει όλα αυτά τα χρόνια και τον Ολυμπιακό και εμάς πίσω, σίγουρα νιώθουμε ασφαλείς μαζί του. Ομως και με τον Ούρκο νιώθουμε πολύ καλά στα παιχνίδια που έχει παίξει, έχει βοηθήσει πολύ την ομάδα. Είμαστε ευτυχείς που έχουμε δύο πολύ καλούς τερματοφύλακες αλλά και πολύ καλά παιδιά.
- Ποιος είναι για σένα ο ορισμός του σύγχρονου σέντερ μπακ;
Πλέον, το σύγχρονο ποδόσφαιρο απαιτεί πάρα πολλά πράγματα. Σίγουρα ο αμυντικός πρέπει πρώτα απ' όλα να είναι αμυντικός. Δηλαδή να κόβει, να κάνει τη δουλειά του όσο το δυνατόν καλύτερα στην άμυνα. Από 'κει και πέρα, όμως, πρέπει και να μπορεί να δημιουργήσει, να κατέβει με την μπάλα. Εμείς εδώ στην Ελλάδα είμαστε λίγο πίσω σε αυτό τον τομέα, αλλά τουλάχιστον προσπαθούμε σιγά σιγά να το επιχειρήσουμε.
- Αυτός ο νεαρός ο Ποτουρίδης, είναι τόσο καλός ώστε να του δίνει ευκαιρίες ο Βαλβέρδε; Είναι, ας πούμε, στο επίπεδο του Κυριάκου Παπαδόπουλου που έκανε ήδη τη μεγάλη μεταγραφή;
Είναι ένας πολύ σημαντικός ποδοσφαιριστής, τον πιστεύει πάρα πολύ ο προπονητής, τον πιστεύουν όλοι. Νομίζω ότι το μέλλον του ανήκει, πάνω απ' όλα είναι πολύ καλό παιδί, που δουλεύει και ακούει. Έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται να έχει ένας σύγχρονος ποδοσφαιριστής και αυτό που πρέπει να κάνει είναι να συνεχίσει να δουλεύει, να είναι προσγειωμένος και ταπεινός.
- Μιας και επικαλέστηκα νωρίτερα τον συνεπώνυμό σου τον Κυριάκο, σου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι πήγε λάθος Παπαδόπουλος στη Σάλκε;

Όχι, θεωρώ ότι ο Κυριάκος ήταν και είναι ένας πολύ μεγάλος ποδοσφαιριστής, ένα πολύ μεγάλο ταλέντο με τρομερά προσόντα. Πιστεύω ότι την άξιζε αυτή τη μεταγραφή.
- Οταν έκανες τη δική σου μεταγραφή είχες δηλώσει ότι ο Ολυμπιακός είναι η ιδανική επιλογή για σένα. Εξακολουθεί να είναι, φαντάζομαι...
Αυτό που μας κρίνει όλους είναι το αποτέλεσμα. Εγώ είχα κάποια δικά μου κριτήρια, τα έβαλα κάτω, πίστευα και πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη επιλογή για μένα. Για πολλούς και διάφορους λόγους.
- Σε συγκρίνουν ακόμα με τον Ανατολάκη ή τελείωσε αυτό;
Δεν το γνωρίζω αυτό, αλλά θεωρώ ότι ο Ανατολάκης ήταν ένας ποδοσφαιριστής που έγραψε και αυτός τη δική του ιστορία με την ομάδα του Ολυμπιακού. Κέρδισε πάρα πολλά, ήταν ένας πολύ σημαντικός ποδοσφαιριστής. Νομίζω όμως ότι υπάρχουν διαφορές στο παιχνίδι του Γιώργου και το δικό μου.
- Αισθάνεσαι ότι απολαμβάνεις τη διαιτητική “ασυλία” που είχε ο Ανατολάκης ή με σένα οι διαιτητές είναι πιο αυστηροί;
Πιστεύω ότι με αντιμετωπίζουν όπως κάθε ποδοσφαιριστή. Δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό προς εμένα, ούτε από μένα προς εκείνους. Θεωρώ ότι υπάρχει η σχέση που πρέπει να υπάρχει, άσχετα αν κάποιες φορές υπάρχουν και κάποιες εντάσεις μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Αυτά συμβαίνουν και είναι πάντα μέσα σε αθλητικά πλαίσια.
- Πως εξηγείς το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έχασε και τα δύο ντέρμπι; Αισθάνεσαι προσωπικά υπεύθυνος για κάποια από τις ήττες;
Σίγουρα έχουμε ευθύνη πρώτα εμείς οι ποδοσφαιριστές και μετά όλα τα υπόλοιπα. Ήταν δύο παιχνίδια που τα θέλαμε πάρα πολύ, κάναμε και κάποια λάθη, ήμασταν λίγο άτυχοι και δυστυχώς για μας τα χάσαμε.
- Στο πέναλτι του Σισέ, στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ήσουν ο μόνος που δεν διαμαρτυρήθηκε. Ηταν πέναλτι τελικά, έτσι;
Δεν ξέρω, δεν μπορώ να πω κάτι. Από τη στιγμή που το σφύριξε ο διαιτητής δεν άλλαζε η απόφαση και γι' αυτό δεν διαμαρτυρήθηκα κιόλας.
- Είναι ο Σισέ ο δυσκολότερος αντίπαλος στην Ελλάδα;
Όχι, πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες στην Ελλάδα. Δεν ξέρω αν είναι αυτός, αλλά η άποψή μου είναι ότι υπάρχουν πολλοί καλοί επιθετικοί στην Ελλάδα.
- Συμφωνείς ότι το ντέρμπι του Β' γύρου με τον Παναθηναϊκό στο Καραΐσκάκη θα είναι ο τελικός του φετινού πρωταθλήματος;
Δεν μπορούμε να το ξέρουμε και να μιλάμε υποθετικά. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, υπάρχουν πολύ δύσκολα παιχνίδια μέχρι τότε. Πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι και σοβαροί, να μην έχουμε κανένα πρόβλημα.
- Βλέποντας τον Παναθηναϊκό να ταλαιπωρείται στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, αισθάνεσαι ότι αν ήσασταν εσείς στη θέση του, στο συγκεκριμένο όμιλο, θα είχατε πάει καλύτερα;
Κοίταξε, είναι θεωρητικές οι ερωτήσεις, θεωρητικές και οι απαντήσεις. Σίγουρα μας έλειψε η Ευρώπη, η ομάδα έχει την ποιότητα και τη δυνατότητα να σταθεί σε υψηλό επίπεδο. Θα θέλαμε να είμαστε στο Τσάμπιονς Λιγκ και θα προσπαθήσουμε το καλύτερο για την επόμενη χρονιά. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι το πρωτάθλημα.
- Ποιο είναι το ταβάνι του φετινού Ολυμπιακού;
Νομίζω ότι χτίζεται μία πολύ καλή ομάδα, έχουμε πολύ καλό υλικό και καλούς ποδοσφαιριστές. Θεωρώ ότι έχει τεράστιες δυνατότητες και ποιότητα αυτή η ομάδα. Θέλει βέβαια το χρόνο της γιατί είναι καινούργια, αλλά το μέλλον της ανήκει. Με πολλή δουλειά θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε κι εμείς και ο κόσμος.

επιμέλεια:Δημήτρης Μαρμαρινός


Δεν υπάρχουν σχόλια: