Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

«Να γίνει προσεκτικά» είπαν οι δικαστές, για το άνοιγμα επαγγελμάτων στο νομικό κλάδο

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, υποστηρίζει πως για το άνοιγμα των επαγγελμάτων του δικηγόρου και του συμβολαιογράφου, απαιτείται ουσιαστικός διάλογος και ότι θα πρέπει να γίνει «με πολύ προσεκτικό τρόπο». Τόνισαν πως εσπευσμένες διαδικασίες στην απελευθέρωση μπορεί να «κλονίσουν το αποτέλεσμα» των αλλαγών, αλλά και την αποδοχή τους απ' την κοινωνία.
Σε ανακοίνωσή τους την Κυριακή, επεσήμαναν πως το άνοιγμα των επαγγελμάτων των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων με «εσπευσμένες διαδικασίες μπορεί να κλονίσει το αποτέλεσμα, να βλάψει σοβαρά το κύρος των συλλειτουργών μας και συνακόλουθα την ίδια την απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά και τους πολίτες στην υποστήριξη της άσκησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους».
Η ΕΔΕ εκτιμά ότι το άνοιγμα των επαγγελμάτων που «αναθεωρεί το πλαίσιο λειτουργίας θεσμικών φορέων που ισχύουν επί δεκαετίες στην ελληνική έννομη τάξη, πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικό τρόπο». Απαραίτητο θεωρεί δε, «να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες, συγκεκριμένες ή ευρύτερες, που προκαλεί η άμεση επιδίωξη του προκαθορισμένου στόχου, χωρίς την προηγούμενη σταδιακή απορρόφησή τους από την κοινωνία και την οικονομία».
Αυτό που υπογράμμισαν τέλος οι δικαστές και οι εισαγγελείς, είναι πως «απαιτείται ουσιαστικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς, δικηγόρους και συμβολαιογράφους, προκειμένου να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις κινούνται στην κατεύθυνση της προσχώρησης σε συμφωνία με όρους που έχουν προκαθοριστεί, αλλά ταυτόχρονα να αποφευχθεί ο κίνδυνος να προκύψει ένα αποτέλεσμα ξένο σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα».
 
Επιμέλεια :Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος
Πγή : in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: