Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ο «Κυνόδοντας» υποψήφιος για Όσκαρ!




Ιστορική στιγμή αποτελεί για τον ελληνικό κινηματογράφο ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, καθώς διεκδικεί το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και 34 ολόκληρα χρόνια που βρίσκεται ελληνική ταινία στην πεντάδα των υποψηφιοτήτων για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας. Για να είμαστε ακριβείς είναι η πέμπτη ελληνική ταινία που κερδίζει υποψηφιότητα για Όσκαρ ξένης ταινίας και κοιτώντας στο "χρονοντούλαπο" βλέπουμε τις τέσσερις προηγούμενες: η «Ηλέκτρα» το 1963, τα «Κόκκινα Φανάρια» το 1964, το «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» το 1966 του Βασίλη Γεωργιάδη και η «Ιφιγένεια» το 1978 του Μιχάλη Κακογιάννη.
Με δώδεκα υποψηφιότητες «Ο Λόγος του Βασιλιά» καθοδηγεί την κούρσα των Όσκαρ, ενώ ακολουθεί το «Αληθινό Θράσος» των αδελφών Κοέν, με δέκα υποψηφιότητες και με οκτώ τα «Inception» και «Social Network».
Εκτός λοιπόν από την ελληνική συμμετοχή, στην πεντάδα για το Όσκαρ είναι ακόμη υποψήφια τα: «Biutiful» (Μεξικό), «In a better world» (Δανία), «Incendies» (Καναδάς), «Outside the Law» (Αλγερία).
Η ταινία του Γ. Λάνθιμου πριν φτάσει ένα βήμα πριν το βραβείο Όσκαρ, είχε κάνει ήδη συλλογή από διεθνή βραβεία.
 
Επιμέλεια: Χρυόστομος Βουλγαρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: