Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

«Προτιμούμε να πεθάνουμε εδώ»


Σε απεργία πείνας προχώρησαν 50 μετανάστες χωρίς χαρτιά, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η απελπισία των ανθρώπων αυτών μάλιστα είναι τόση που έφτασαν στο σημείο να δηλώσουν: «Προτιμούμε να πεθάνουμε εδώ, παρά τα παιδιά μας να ζήσουν αυτά που περάσαμε εμείς».

Η κατάσταση στο θέμα των μεταναστών ξεφεύγει πλέον από κάθε όριο έπειτα και την απεργία πείνας που κήρυξαν σήμερα 300 περίπου μετανάστες χωρίς χαρτιά, 250 στην Αθήνα στο κτίριο της Νομικής και 50 στη Θεσσαλονίκη.
Το ζήτημα είναι μεγάλο και οι άνθρωποι αυτοί – οι οποίοι ζουν σαν φαντάσματα σε μια πολιτισμένη(όπως θέλει να ονομάζεται) χώρα- δεν βρίσκουν άλλο τρόπο για να κάνουν τα αιτήματα τους να ακουστούν.
Σίγουρα το ζήτημα της μετανάστευσης είναι μια «καυτή πατάτα» στα χέρια κυβερνώντων και μη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα σημείο, στο οποίο η εισροή μεταναστών από τις Ασιατικές χώρες αποτελεί καθημερινό φαινόμενο και η χώρα δεν είναι πλέον σε θέση να αντέξει όλο αυτό το μεταναστευτικό κύμα.
Άλλο ζήτημα όμως αυτό και άλλο το να μην υπάρχουν σαν άνθρωποι ουσιαστικά, όσοι ζητούν καταφύγιο στην πατρίδα μας. Το θέμα είναι αρκετά επικίνδυνο, αν αναλογιστεί κανείς το τι μπορεί να συμβεί, ιδιαίτερα στο κτίριο της Νομικής όπου υπάρχει και το θέμα του Ασύλου.
Προσωπικά, πολύ φοβάμαι πως είναι πιθανό να υπάρξουν επιθέσεις ακραίων στοιχείων, ενώ δεν αποκλείω και την επέμβαση της Αστυνομίας, που με τον τρόπο αυτό θα έχει καταφέρει κάτι το οποίο αρκετοί ζητούν εδώ και χρόνια: Την ουσιαστική κατάργηση του Ασύλου.

Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: