Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ξυλοδαρμοί και συλλήψεις σε δημοσιογράφους στο Κάιρο


 Την οργή των (φιλοκυβερνητικών) διαδηλωτών αλλά και τις διώξεις απ' την αστυνομία, αντιμετωπίζουν συχνά οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Αίγυπτο, με τα περιστατικά βίας και τις συλλήψεις να είναι όλο και πιο συχνά.
Την Τετάρτη, συνελήφθησαν έξι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ τουλάχιστον, και μόλις οι δύο εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι.
Υπάρχουν αναφορές για έναν Βέλγο δημοσιογράφο τον οποίο ξυλοκόπησαν και τον έχουν υπό κράτηση, και ο λόγος που συνελήφθη από άτομα με πολιτικά (που πιθανόν ήταν αστυνομικοί) ήταν πως είχαν την υποψία ότι είναι κατάσκοπος. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, ανέφερε ότι πρόκειται για τον Σερζ Ντιμόν ο οποίος είναι συντάκτης της "Le Soir", και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του και εγγυήσεις ότι ο δημοσιογράφος είναι ασφαλής.
Ακόμη, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως ένας απ' τους συλληφθέντες είναι φωτορεπόρτερ του European Pressphoto Agency και φέρεται να έχει τραυματιστεί στο κεφάλι. Μάρτυρες που είδαν το συμβάν, είπαν πως τον μετέφεραν με στρατιωτικό όχημα δίχως να αποσαφηνίζεται το ποια υπηρεσία τον έχει συλλάβει.
Νωρίτερα την Τετάρτη, το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών έκανε ανακοίνωση πως καταβάλει προσπάθειες για την απελευθέρωση τριών συλληφθέντων δημοσιογράφων, χωρίς να δώσει όμως περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι τρεις αυτοί δημοσιογράφοι εργάζονται για ένα ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι και για μία ιστοσελίδα. Ο λόγος που κρατούνται είναι επειδή δεν τήρησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει απ' την περασμένη Παρασκευή και αφορά τις βραδινές ώρες στις τρεις μεγάλες αιγυπτιακές πόλεις, το Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.
Στο μεταξύ, τρεις ακόμη δημοσιογράφοι δέχτηκαν επίθεση από υποστηρικτές του προέδρου Μουμπάρακ που βρίσκονταν ανάμεσα στο πλήθος στην πλατεία Ταχρίρ. Πρόκειται για δύο συντάκτες του Associated Press και τον Άντερσον Κούπερ, γνωστό παρουσιαστή του τηλεοπτικού καναλιού CNN.
Επίσης, ένας φωτορεπόρτερ και μία δημοσιογράφος της σουηδικής εφημερίδας "Aftonbladet", κατήγγειλαν πως την Τετάρτη δέχτηκαν επίθεση απ' το πλήθος σε μια φτωχή γειτονιά του Καΐρου και έπειτα ένας στρατιωτικός τους συνέλαβε. Σύμφωνα με αναφορά της εφημερίδας, οι δημοσιογράφοι έκαναν ρεπορτάζ για το πώς επιβιώνουν και το πώς βρίσκουν φαΐ οι φτωχοί Αιγύπτιοι. Η δημοσιογράφος είπε χαρακτηριστικά: «Πήραν τα κλειδιά του αυτοκινήτου, την κάρτα SIM του τηλεφώνου του οδηγού, έβαλαν πέτρες στις ρόδες του οχήματος και μας έφτυσαν στο πρόσωπο». Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια, οι Αιγύπτιοι τους κατηγόρησαν ότι ανήκαν στην ισραηλινή μυστική υπηρεσία Μοσάντ.
Τέλος, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως το βράδυ της Τρίτης, πιάστηκαν κάποιοι ξένοι να μοιράζουν φυλλάδια με αντικυβερνητικό περιεχόμενο.

Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: