Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Η κυβέρνηση ετοιμάζει αύξηση ωρών εργασίας & απογευματινή λειτουργία σε δημόσιες υπηρεσίες

Ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, στη συνάντηση της Πέμπτης με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, προανήγγειλε αύξηση του ωραρίου εργασίας κατά 2,5 ώρες την εβδομάδα, καθώς και λειτουργία ορισμένων δημοσίων υπηρεσιών αιχμής.
Η πρώτη πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει αύξηση από 37,5 ώρες εργασίας την εβδομάδα σε 40 ώρες, όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα. Όσων αφορά τη δεύτερη πρόταση, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε κατηγορηματικά ότι: «δεν μιλάμε για διακεκομμένο ωράριο, αλλά για συνεχές», και συμπλήρωσε πως τον ερχόμενο Οκτώβριο θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου ωραρίου για όσες υπηρεσίες λειτουργούν το απόγευμα, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να προγραμματίσουν τις υποχρεώσεις και τη ζωή τους. Τόνισε ακόμη, πως με τις δύο αυτές προτάσεις προς τους δημοσίους υπαλλήλους, τούς καλεί να συμβάλλουν κι αυτοί στην εθνική προσπάθεια που καταβάλλεται απ' όλους τους Έλληνες για να βγει η χώρα απ' την κρίση, ενώ επισήμανε πως όλα όσα συζητήθηκαν με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, δεν έχουν καμία σχέση με το Μνημόνιο και την τρόικα, η οποία θα ενημερωθεί απ' τον Τύπο.
Όπως εκτιμούν στελέχη του υπουργείου, εάν εφαρμοστεί η επέκταση του ωραρίου (όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα απ' το 1980), τα κρατικά ταμεία θα κερδίσουν μισθούς περίπου 40.000 επιπλέον υπαλλήλων.

Για το ενιαίο μισθολόγιο

Στη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ, ο υπουργός είπε πως τέθηκε και το θέμα του νέου ενιαίου μισθολογίου, διαβεβαιώνοντας ότι αυτό δεν θα γίνει για να κατεβάσει το μισθολογικό κόστος, αλλά για να αποκτήσει το Δημόσιο ένα σύγχρονο και δίκαι μισθολόγιο που θα άρει τις μισθολογικές αδικίες.
Στο μεταξύ, όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν δεκτά απ' την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και τους δημοσίους υπαλλήλους, μέσα σ' ένα βαρύ οικονομικά περιβάλλον, μία περίοδο κρίσης, ύφεσης και συνεχούς απώλειας εισοδήματος για τους εργαζομένους.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και ο γενικός γραμματέας Ηλίας Βρεττάκος, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη χάσει σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους, ενώ διαρκώς κατηγορούνται και απαξιώνονται για ό,τι στραβό συμβαίνει στην Ελλάδα. Ακόμη, ο κ. Βρεττάκος χαρακτήρισε την πολιτική του υπουργείου ως νέα επίθεση στους εργαζόμενους, με επιπρόσθετες περικοπές στο εισόδημά τους, αλλά και στα δικαιώματά τους, και κάλεσε τους εργαζομένους ν' αγωνιστούν.
Ο κ. Παπασπύρος, χαρακτήρισε την ειλικρινή διάθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών ως θετική, εξέφρασε όμως την επιφύλαξή του, αν και εφόσον όλα αυτά υποταχθούν στη θέληση της τρόικας και στο πνεύμα του μνημονίου. Δήλωσε ακόμη επιφυλακτικός και για την σύνταξη νέου πειθαρχικού Δικαίου, λέγοντας πως δεν χρειάζεται νέο πειθαρχικό Δίκαιο, αλλά να εφαρμοστεί το ήδη υπάρχον, αλλά και πως αυτό που χρειάζεται είναι η επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων διαφθοράς.

Πηγή: in.gr
Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: