Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ανακόψει το κίνημα "δεν πληρώνω"




Η πολιτική αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα κινήματα ανυπακοής κορυφώνεται σήμερα το μεσημέρι, καθώς οι οργανώσεις που καλούν τους πολίτες να σταματήσουν να πληρώνουν διόδια έχουν προγραμματίσει να ανοίξουν τις μπάρες για τους οδηγούς σε όλα τα διόδια της χώρας.
Όπως έκανε σαφές η κυβέρνηση, θα αναλάβει άμεσα δράση, αφού αν τα φαινόμενα ανυπακοής στα διόδια και στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν σταματήσουν, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν συνθήκες αναρχίας στη χώρα σύντομα.
Όλα δείχνουν πως το σχέδιο θα ξεκινήσει πιθανόν απ' τα διόδια, όπου τις επόμενες μέρες θα εγκατασταθούν εισαγγελείς για να συλλαμβάνει η αστυνομία με εντολή τους τούς παραβάτες που θα αρνούνται να πληρώσουν διόδια. Προηγουμένως όμως, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί και νομικά τί είδους αδίκημα διαπράττουν αυτού του είδους οι παραβάτες προτού ξεκινήσουν οι διαδικασίες ποινικών διώξεων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, η πρώτη κίνηση που έχει ήδη αποφασιστεί, είναι να θωρακιστούν νομικά αλλά και λειτουργικά οι αστικές συγκοινωνίες και τα διόδια, έτσι ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν τα αδικήματα που διαπράττουν οι παραβάτες.
Το υπουργείο Υποδομών και το υπουργείο Δικαιοσύνης, επεξεργάζονται ήδη ένα σχέδιο τροπολογίας βάσει της οποίας από δω και στο εξής θα διώκεται και ποινικά όποιος αρνείται να πληρώσει εισιτήριο ή στα διόδια, και δεν θα του επιβάλλεται ένα απλό πρόστιμο όπως συμβαίνει σήμερα.
Παράλληλα η κυβέρνηση προχωρά στην ίδρυση ενός νέου σώματος ελεγκτών με δομή και ιεραρχία, με διακριτό σήμα και ειδική στολή που θα διεξάγει σύντομα όλους του ελέγχους λαθρεπιβίβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Όσον αφορά το μετρό, η λύση που θα δοθεί θα είναι η εγκατάσταση κλειστού συστήματος ελέγχου, όπως ισχύει και σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η διοίκηση του Μετρό ΑΕ προχωρεί σύντομα στην εγκατάσταση συστήματος με μπάρες, που θα ανοίγουν για τους επιβάτες με την ακύρωση του εισιτηρίου.
Αντίθετα στα λεωφορεία, το νέο σώμα ελεγκτών θα αναλάβει τον έλεγχο λαθρεπιβίβασης, ενώ μελετάται η ιδέα να διώκεται ποινικά ο οδηγός του λεωφορείου εάν διαπιστωθεί πως διευκόλυνε με τη συμπεριφορά του κάποιον λαθρεπιβάτη.
Ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε στην Καθημερινή της Κυριακής ότι: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε τη χώρα εκτεθειμένη στον κίνδυνο της διεθνούς ανυποληψίας και της περιθωριοποίησης, γιατί εκεί οδηγείται μια χώρα με ταυτότητα ανομίας».
Ερωτηθείς εάν απαιτείται αστυνομική λύση, ο κ. Ρέππας απάντησε: «Προέχει η απαξίωση της κοινωνικής αντίληψης του τζαμπατζή και η πολιτική κατάρρευση του ψευδοομοιώματος προοδευτισμού που κάποιοι προβάλλουν. Δεν πρόκειται να προσχωρήσουμε στο κίνημα του παραλογισμού που τον πλήρωσε η χώρα».
 
Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Akoy ti lene re file.."ta fainomena anypakohs se diodia k m.m.m. pi8anon na dhmioyrghsoyn syn8hkes anarxias k xaoys sth xwra" (!!!) Gia to 8eo paropides forane h' mas pernane gia xazoys?Olos o kosmos gyrw mas katareei k aytoys toys peira3an ta eisithria (...)