Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

«Τσεκούρι» 12 εκατομμυρίων ευρώ!


Το Onsports βρήκε και σας παραθέτει τον προϋπολογισμό της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να… κοπούν 12 εκατομ. ευρώ, προκειμένου να εκμηδενιστεί το ταμειακό έλλειμμα!

Το ποσό αυτό προκύπτει από τον προϋπολογισμό που σας παρουσιάζει σήμερα το Onsports και παραδόθηκε στους μετόχους και τους εκπροσώπους τους στο Δ.Σ. της Τρίτης. Σύμφωνα με αυτόν, το ταμειακό έλλειμμα του συλλόγου φτάνει το ποσό των 26.843 εκατομ. ευρώ! Έτσι, αν υπολογίσουμε το ποσό των 15 εκατομ. ευρώ, ως αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, τότε η αφαίρεση μας δίνει ως αποτέλεσμα το ποσό των 11.843 εκατομ. ευρώ. Αν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι μικρότερη από το ποσό που προαναφέραμε, τότε αυτομάτως αυξάνεται αντίστοιχα και το ταμειακό έλλειμμα των «πρασίνων». Το ποσό των 26.843 εκατομ. ευρώ μπορεί ν’ αυξηθεί ακόμα περισσότερο και συγκεκριμένα να φτάσει τα 30.170 εκατομ. ευρώ στο ενδεχόμενο κατάκτησης του πρωταθλήματος, η οποία, όμως, αξίζει να σημειωθεί, θα φέρει και περισσότερα έσοδα για τον επόμενο προϋπολογισμό, εξαιτίας της συμμετοχής του στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ.
Στο ποσό των 11.8 εκατομ. ευρώ που απαιτείται να περικοπεί δεν έχουν υπολογιστεί, όπως φαίνεται από τον προϋπολογισμό, τα εξής:
Α) Συμβόλαια παικτών που λήγουν την μεταγραφική περίοδο Ιουλίου- Αυγούστου 2011.
Β) Το κόστος αντικατάστασης με νέους ποδοσφαιριστές στην θέση των αποχωρησάντων.
Γ) Το κόστος των ετήσιων συμβολαίων των παικτών που θα αποκτηθούν.
Δ) Μεταβολή στο κόστος των συμβολαίων των δανεικών. τυχόν μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας!
Μικρότερο είναι και το ποσό που θα μπει στα ταμεία του συλλόγου από τα εισιτήρια-διαρκείας. Το ποσό που υπολογίζεται ότι θα μπουν στην ΠΑΕ από την πώληση των εισιτηρίων-διαρκείας φτάνει τα 4.3 εκατομ. ευρώ, όταν ο μέσος όρος των προηγούμενων ετών φτάνει τα 7.2 εκατομ. ευρώ. Η μοναδική περίπτωση να διαψευστεί το παραπάνω ενδεχόμενο είναι να ανταποκριθεί ο κόσμος του Παναθηναϊκού σε κάποιο ενδεχόμενο κάλεσμα.
Αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρείται και σε ό, τι αφορά στα έσοδα από τις χορηγίες και κυρίως από την Cosmote. Το συμβόλαιο των «πρασίνων» με την θυγατρική εταιρία του κύριου φορέα τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας λήγει, ενώ συνυπολογίζεται και η οικονομική κρίση που διανύουμε. Έτσι, με βάση τον προϋπολογισμό υπολογίζονται 5.9 εκατομ. ευρώ και όχι 6.9 εκατομ. ευρώ που μπήκαν φέτος στα ταμεία του συλλόγου.
Στα έξοδα υπολογίζεται και το ποσό των 1.8 εκατομ. ευρώ που πρέπει να κατατεθούν στην Μαρσέιγ και στην Λίβερπουλ για την απόκτηση των Τζιμπρίλ Σισέ και Σεμπαστιάν Λέτο, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λησμονείται το ταμειακό έλλειμμα που υπάρχει αυτή την στιγμή και το οποίο φτάνει τα 5.8 εκατομ. ευρώ. Αυτό προέκυψε μετά τη μη εφαρμογή της συμφωνίας Βαρδινογιάννη και Βγενόπουλου και την απουσία του ποσό της χορηγίας από τον πρώτο.
Εξετάζοντας κάποιος τους πίνακες θα παρατηρήσει ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε κατά της περιόδους 2008-’09 και 2009-’10 (ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα). Πριν την εφαρμογή της πολυμετοχικότητας (2007-‘08) ο Παναθηναϊκός και συγκεκριμένα ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έδωσε το ποσό των 6.6 εκατομ. ευρώ σε ομάδες και μάνατζερ που μεσολάβησαν για την πραγματοποίηση των μεταγραφών, ενώ μόνο την επόμενη χρονιά (2008-‘09) δόθηκαν 25.2 εκατομ. ευρώ για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Στην πρώτη περίπτωση το κόστος των συμβολαίων ήταν 9.3 εκατομ. ευρώ, ενώ στη δεύτερη 17.3 εκατομ. ευρώ. Την επόμενη χρονιά μειώθηκε μεν το ποσό που δόθηκε σε ομάδες και μάνατζερ (17.3), αλλά αυξήθηκε ακόμα περισσότερο το κόστος από τα συμβόλαια των παικτών, καθώς αυτό έφτασε τα 23.8 εκατομ. ευρώ. Ευτυχώς για τους μετόχους του Παναθηναϊκού τα δεδομένα ισορρόπησαν κάπως την περασμένη χρονιά (2009-’10), καθώς μειώθηκε κατά πολύ το ποσό προς άλλες ομάδες και μάνατζερ, φτάνοντας τα 1.6 εκατομ. ευρώ. Αντίθετα, στο ίδιο μήκος κύματος ήταν το ποσό (24.3 εκατομ. ευρώ) που βγήκε από τα ταμεία του συλλόγου για τα συμβόλαια. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να συνυπολογίσουμε την εφορία που έφτασε το 45% της αξίας των συμβολαίων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την αγωνιστική περίοδο 2007-’08 τα έξοδα έφτασαν τα 30.5 εκατομ. ευρώ, ενώ την αμέσως επόμενη (2008-‘09) υπερδιπλασιάστηκαν, καθώς τα έξοδα έφτασαν τα 67.8 εκατομ. ευρώ. Αύξηση των εξόδων σημειώθηκε και κατά την αγωνιστική περίοδο 2009-’10, τα οποία έφτασαν τα 72.3 εκατομ. ευρώ. Αντίθετα, πέρυσι (2009-‘10) τα έξοδα μειώθηκαν κατά πολύ φτάνοντας τα 51.9 εκατομ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα (2010-‘11) το ποσό που έχει βγει από τα ταμεία του συλλόγου φτάνει τα 46.8 εκατομ. ευρώ. Το 80-85% των παραπάνω ποσών δαπανήθηκαν για την αγορά ποδοσφαιριστών, το 9-10% για τη διοικητική λειτουργία του συλλόγου, ενώ το 5-9% χαρακτηρίζονται ως ειδικά έξοδα. (πρόστιμα, αγορές παγίων, εταιρικός φόρος και έξοδα εγκαταστάσεων τρίτων).

επιμέλεια: Δημήτρης Μαρμαρινός
Πηγή: Onsports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: