Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα (8/3)





Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε 2 χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Η φωτογραφία που συνοδεύει αυτό το κείμενο της Αστυλογίας, είναι η συνταρακτική φωτογραφία της Νοτιοαφρικανής φωτογράφου Τζόντι Μπίμπερ, που απεικονίζει μια 18χρονη ακρωτηριασμένη Αφγανή, κέρδισε το πρώτο βραβείο του World Press Photo', ενός από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς φωτορεπορτάζ.

Η φωτογραφία είχε αρχικά δημοσιευθεί στο περιοδικό Time την 1η Αυγούστου του 2010 και απεικονίζει την Αΐσα Μπίμπι, η οποία εγκατέλειψε το σύζυγό της που την κακοποιούσε και σαν τιμωρία εκείνος της έκοψε την μύτη και τα αυτιά.

Η κοπέλα ζει πλέον, στις ΗΠΑ και έχει υποβληθεί σε πλαστικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση του προσώπου της.


Παρόλο που η φωτογραφία είναι σοκαριστική, οι κριτές την επέλεξαν γιατί θίγει το θέμα της βίας με αξιοπρεπή τρόπο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Η φωτογραφία στέλνει ένα εκπληκτικά ηχηρό μήνυμα στον κόσμο, το 60% του οποίου είναι γυναίκες, πολλές από τις οποίες υποφέρουν. Είναι δυνατή, επειδή η Αΐσα δείχνει τόσο αξιοπρεπής».

Η Τζόντι Μπίμπερ έχει κερδίσει άλλες οκτώ φορές βραβείο World Press Photo από το 1998 και συνεργάζεται με την Artist Management/Γκαλερί Goodman.

Σήμερα, όπου η ανθρωπότητα έχει μπει στον 21ο  αιώνα, υπάρχουν ακόμα γυναίκες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη μας που υποφέρουν από την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους (ως άνθρωποι πάνω απ’ όλα) και από την καταπίεση των ανδρών. Σε πολλές χώρες της Αφρικής, αλλά και σε αρκετές της Ασίας, η γυναίκα ακόμα αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο, ενώ και σε χώρες του Δυτικού και υποτίθεται ανεπτυγμένου κόσμου, η θέση της γυναίκας στην κοινωνία, δεν είναι ισότιμη με αυτή του άντρα.

Είναι καιρός λοιπόν, να πάψουμε να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας σε όσα βλέπουμε να συμβαίνουν γύρω μας και να δώσουμε στη γυναίκα τη θέση που της αξίζει στην κοινωνία. Αυτή της βασίλισσας και της νεράιδας των ονείρων μας, γιατί ας μην ξεχνάμε, ότι γυναίκα είναι και η μάνα μας, γυναίκα αυτή που φέρνει στον κόσμο μια καινούργια ζωή και (τις περισσότερες φορές…) γυναίκα και ο άνθρωπος που μοιραζόμαστε το υπόλοιπο της ζωής μας…

Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος
Πηγές: tvxs.gr, sansimera.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά εκπληκτικό!!! Μακάρι να πίστευαν κι άλλοι αυτά που γράφεις στην τελευταία παράγραφο και να μην υποτιμούσαν και κακομεταχειρίζονταν τις γυναίκες!!