Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Δουλεμπόριο χωρίς σύνορα

Αλλοδαποί, μετανάστες, χωρίς χαρτιά, υπηρέτες πολλών αφεντάδων. Μεταξύ αυτών και συμπατριωτών τους, που έχουν περάσει στην αντίπερα όχθη και από την κακομοιριά της αναζήτησης μεροκάματου έγιναν «αφεντικά».

 Κυκλοφορούν στα στενά του κέντρου της Αθήνας ψαρεύοντας άλλους μετανάστες, ίδιας ή άλλης εθνικότητας. Και μετά αρχίζει το παζάρι. Μοιράζουν τις δουλειές, παίρνουν μίζες, εκβιάζουν, απειλούν. Από τα χωράφια μέχρι τα συνεργεία καθαρισμού και από τις τουριστικές δουλειές μέχρι την οικοδομή, η εκμετάλλευση αλλοδαπού από αλλοδαπό είναι παρούσα...

Από τη γραμματεία μεταναστών του Εργατικού Κέντρου Αθήνας μάς λένε: «Οι δουλειές ελέγχονται από μεσάζοντες. Μία από τις τελευταίες καταγγελίες αφορά μία Βουλγάρα που "δικτύωνε" συμπατριώτισσές της χωρίς χαρτιά. Δούλευαν με μισθό 200-300 ευρώ. Καθάριζαν τράπεζες, αστυνομικά τμήματα, κρατικούς οργανισμούς δουλεύοντας 8-10 ώρες την ημέρα. Υπέγραφαν, όμως, λευκά χαρτιά, με συμβάσεις δύο ωρών».

Ομοια περίπτωση, με ενδιάμεση Βουλγάρα, που είχε συνεργείο καθαρισμού με έδρα τον Ταύρο, απασχόλησε την Επιθεώρηση Εργασίας Καλλιθέας: Διέθετε ιδιόκτητη κατοικία, Ι.Χ. αυτοκίνητο και στρατολογούσε άνεργες Βουλγάρες τις Κυριακές, που μαζεύονται στα στενά της Ομόνοιας. Τις υποχρέωνε να υπογράφουν σύμβαση δυόμισι ωρών την εβδομάδα, ενώ δούλευαν ολόκληρη την ημέρα. Τους τελευταίους τρεις μήνες δούλευαν χωρίς να πληρώνονται. Απελπισμένες, κατήγγειλαν το γεγονός.

Στα χωράφια

Μεσάζοντες από τη Βουλγαρία, εκτός από τα συνεργεία καθαρισμού που ελέγχουν σε μεγάλο ποσοστό, εκμεταλλεύονται συμπατριώτες τους σε εποχικές αγροτικές δουλειές. Ο Γ. Αλεβυζάκης, γραμματέας Μετανάστευσης του ΕΚΑ, θεωρεί «κοινό μυστικό» ότι στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, συγκεκριμένοι Βούλγαροι, ύστερα από συνεννόηση με τους Ελληνες αγρότες για τον αριθμό των εργατών, φέρνουν συμπατριώτες τους από τη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια της συγκομιδής. Οι Βούλγαροι εργάτες δουλεύουν από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου και αμείβονται με 20-25 ευρώ μεροκάματο. Κοιμούνται σε στάβλους και αχυρώνες μέσα στα χωράφια. Ο μεσάζων παίρνει από τον εργοδότη 45 ευρώ για κάθε άτομο.

Το ίδιο δουλεμπόριο, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΑ, επιβάλλεται σε μικρές μονάδες κλωστοϋφαντουργίας. Πρόσφατα έγινε γνωστή η περίπτωση ενός Πακιστανού ο οποίος στρατολογούσε Αφγανούς ράφτες. Υστερα από καταγγελία γειτονικής επιχείρησης, ομάδα της Επιθεώρησης Εργασίας μπήκε σε κτίριο της οδού Λιοσίων και βρήκε δεκάδες Αφγανούς που δούλευαν 10-15 ώρες την ημέρα για 20 ευρώ μεροκάματο. Η Επιθεώρηση Εργασίας έκλεισε την επιχείρηση αλλά είχαν προηγηθεί πολλά χρόνια δουλείας.

Στον τουρισμό

Ολες οι υποθέσεις που απασχόλησαν τις αρχές αποδεικνύουν ότι οι ενδιάμεσοι αλλοδαποί συγκεντρώνουν αλλοδαπούς που δεν γνωρίζουν τη γλώσσα και τη νομοθεσία, δεν έχουν δουλειά και χρήματα.

Πολλές καταγγελίες αφορούν τον κλάδο του τουρισμού. Μικρές αγγελίες στον Τύπο της Βουλγαρίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας καλούν τους ενδιαφερόμενους για εργασία στα ελληνικά νησιά, στην αρχή της καλοκαιρινής σεζόν. «Στα τουριστικά επαγγέλματα γίνεται το μεγάλο φαγοπότι των ενδιάμεσων», λέει ο Γ. Αλεβυζάκης. Τελευταίο παράδειγμα, η περίπτωση μιας Πολωνέζας που δούλευε ολόκληρη την ημέρα σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της Σαντορίνης. Η αμοιβή της ήταν 100 ευρώ το μήνα και ζούσε στο κάμπινγκ. Ζήτησε τα χρήματά της και τη βίασαν. Φοβήθηκε να το καταγγείλει στην αστυνομία κι ενώ αναζητούσε στοιχεία η Επιθεώρηση Εργασίας εξαφανίστηκε.

«Αφεντικά» αλλοδαποί είναι κυρίως στην οικοδομή. Αλβανοί εργολάβοι συγκροτούν δικά τους συνεργεία, μεταφέροντας συμπατριώτες τους από την Αλβανία. Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις αποτελούν και τον «πονοκέφαλο» των επιθεωρήσεων εργασίας: «Δεν κολλούν ένσημα, δεν πληρώνουν τα μεροκάματα, το όνομα του εργολάβου είναι ανύπαρκτο» λέει ο Γ. Αλεβυζάκης. Μιλάει για δεκάδες καταγγελίες στο ΙΚΑ, που αφορούν περιπτώσεις Αλβανών οι οποίοι επιλέγουν άνεργους συμπατριώτες τους. Τους «ψαρεύουν» το πρωί στην Ομόνοια, να περιμένουν για μεροκάματο. Αυτοί δουλεύουν 15-20 μέρες σε οικοδομές δίχως να πληρωθούν κι ο εργολάβος εξαφανίζεται. Μετά τις καταγγελίες στο ΙΚΑ (Αγησιλάου) ο ιδιοκτήτης ακινήτου στο Βοτανικό υποχρεώθηκε να πληρώσει για δεύτερη φορά τα μεροκάματα και το ΙΚΑ. *

Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος
Αναδημοσίευση από: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: