Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

«Την ψυχή μου για τον Άρη»

Αποτελεί αδιαμφισβήτητα από τις πιο αντισυμβατικές μορφές της πολιτικής ζωής - και όχι μόνο - και έχει χαρακτηριστεί ουκ ολίγες φορές για τον τρόπο ζωής του αλλά και τις απόψεις του, ενώ δηλώνει φανατικός Αρειανός.


Ο λόγος για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, που δεν διστάζει να υποστηρίξει τα πιστεύω του μέχρι τέλους. Η πιο ακομπλεξάριστη φιγούρα που έχει καθίσει στην καρέκλα του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης, μιλάει για τον μπασκετικό Άρη, του οποίου υπήρξε χρηματοδότης τη δεκαετία του ’80, τον υποβιβασμό του Ηρακλή, αλλά και τους παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά η συνέντευξή του στην εφημερίδα Goal:

-Στο παρελθόν είχατε εμπλακεί στα διοικητικά του μπασκετικού Άρη. Επενδύσατε, μάλιστα, πολύ μεγάλα ποσά για τα δεδομένα εκείνης της εποχής.

«Η εμπλοκή μου στον Αρη ήταν πραγματική και ουσιαστική, έδωσα πολλά χρήματα το διάστημα 1981-88, συντηρώντας στην ουσία το μπάσκετ του Άρη. Τα έδωσα με την ψυχή μου και το ευχαριστήθηκα, ενώ είχα δηλώσει τότε πως δεν θέλω φράγκο πίσω. Και πράγματι δεν πήρα τίποτα. Σταμάτησα να ασχολούμαι με τον Άρη όταν στο «παιχνίδι» μπήκαν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, δηλαδή ο Κόκκαλης και ο Γιαννακόπουλος, που το οικονομικό τους επίπεδο ήταν πολύ υψηλότερο από το δικό μου».

- Τι θυμάστε από τότε;

«Ηταν η εποχή που το ελληνικό μπάσκετ εδραιώθηκε και όλη η χώρα άρχισε να βλέπει, αλλά και να παίζει μπάσκετ. Ο Αρης εξέφραζε αθλητικά όλη την Ελλάδα και η συμβολή του στο ελληνικό μπάσκετ είναι ανεκτίμητη. Μέχρι σήμερα διατηρώ σχέσεις με τον Νίκο Γκάλη, τον Παναγιώτη Γιαννάκη και όλα τα άλλα παιδιά, με τους οποίους είχα προσωπική σχέση, όπως και με τον τότε προπονητή της ομάδας, τον Γιάννη Ιωαννίδη. Μάλιστα, για σας δώσω και μια είδηση, με τον Νίκο Γκάλη διερευνούμε πώς θα αξιοποιήσουμε την προσωπικότητά του για το καλό της πόλης.
Να σας θυμίσω πως ήμουν και στο ποδόσφαιρο στα διοικητικά, με πρόεδρο τότε τον Μενέλαο Χατζηγεωργίου. Ηταν η περίοδος του άθλου της Περούτζια. Μεγάλες εποχές. Ναι, είμαι Αρης, ο πατέρας μου όμως ήταν Ηρακλής. Εγώ, λόγω του θείου μου, έγινα Αρειανός».

- Τα εγγόνια σας τι ομάδα είναι;

«Ο εγγονός μου στην Αθήνα υποστηρίζει την ΑΕΚ και παίζει μπάσκετ. Αντίθετα, τα δυο εγγόνια μου στη Θεσσαλονίκη υποστηρίζουν τον ΠΑΟΚ και παίζουν μανιωδώς ποδόσφαιρο».

- Τόσο στο παρελθόν, όσο και πρόσφατα, με αφορμή κινητοποιήσεις οπαδών του Ηρακλή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σπεύσατε να καταδικάσετε με έντονο τρόπο και με αιχμηρό λόγο επεισόδια που δημιουργήθηκαν. Κάποιοι θεώρησαν ότι ίσως ήσασταν άδικος, κάποιοι άλλοι επιμένουν ότι αυτή η στάση σας θα έχει πολιτικό κόστος.

«Δεν με απασχολεί το πολιτικό κόστος, όπως επίσης δεν με απασχολεί να είμαι δημοφιλής. Με ενδιαφέρει να εκφράζω ελεύθερα τη γνώμη μου και την άποψή μου. Και αυτό κάνω. Τα επεισόδια, οι ζημιές, οι καταστροφές και οι βανδαλισμοί ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας στην πόλη είναι απαράδεκτα -πόσο μάλλον σε περίοδο οικονομικής κρίσης- και δεν δικαιώνουν κανέναν, αντίθετα προκαλούν την μήνιν των υπόλοιπων πολιτών που υφίστανται τις συνέπειες. Η εικόνα της πόλης, η οικονομία της πόλης και η καθημερινότητα του πολίτη πλήττονται ανεπανόρθωτα σε μια εποχή που επιχειρούμε μετά κόπων και βασάνων να σταθούμε στα πόδια μας και να προσελκύσουμε επισκέπτες για να αναζωογονηθεί η οικονομία».

- Η γνώμη σας για το θέμα του Ηρακλή ποια είναι;

«Ο Ηρακλής είναι μια ιστορική ομάδα της Θεσσαλονίκης, συνυφασμένη με την αθλητική και κοινωνική δραστηριότητά της, αναπόσπαστο κομμάτι της και, εφόσον έχει αδικηθεί σ' αυτήν την ιστορία της αδειοδότησής του, εμείς θα τον στηρίξουμε αμέριστα, γιατί εκτός των άλλων τίθεται θέμα ισονομίας και ισοπολιτείας, τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, που λέμε. Το ίδιο θα κάνουμε με κάθε ομάδα της Θεσσαλονίκης. Στην περίπτωση του Ηρακλή φαίνεται πράγματι ότι υπάρχει μια αδικία. Δεν το αρνήθηκα και είπα ότι θα βοηθήσουμε στο μέτρο του δυνατού. Και το κάναμε με πράξεις. Το ζήτημα είναι σίγουρα πολύ σοβαρό για το ποδόσφαιρο. Δεν είναι, όμως, σίγουρα και το τέλος του κόσμου. Αυτό που απλώς παράλληλα είπα ήταν πως δεν θα στηρίξουμε βανδαλισμούς, χουλιγκανισμούς και τραμπουκισμούς κανενός είδους. Ο σεβασμός προς την πόλη και τον πολίτη δεν έχει κόστος ή μάλλον έχει μόνο μια αντιμετώπιση: την πάταξη οποιασδήποτε αυθαίρετης και παράνομης πράξης. Ως δημοτική αρχή είμαστε υποχρεωμένοι να δουλέψουμε για τη βελτίωση της πόλης και να την προασπίσουμε από κάθε απειλή. Και αυτό θα κάνουμε».

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά το ρόλο των ΜΜΕ σε θέματα βίας και παραβατικών συμπεριφορών στο ελληνικό ποδόσφαιρο:

«Τα μέσα ενημέρωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε τέτοιου είδους θέματα, όπως και οι κακής ποιότητας αθλητικές εκπομπές στο ραδιόφωνο, που περισσεύουν, και τα λαϊκιστικά αθλητικά δημοσιεύματα. Οι άνθρωποι αυτοί στην πραγματικότητα ρίχνουν λάδι στη φωτιά με εντελώς επιπόλαιο έως και εγκληματικό τρόπο και πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Θεωρώ ότι η μόνη λύση είναι η εξυγίανση του επαγγελματικού αθλητισμού με κανόνες διαφάνειας και χρηστού ελέγχου, η απομόνωση των μη σκεπτόμενων και λαϊκιστών και η υπεύθυνη στάση των Μέσων και της πολιτικής. Πρέπει, επίσης, να λείψει επιτέλους η ατιμωρησία και να τηρηθεί ο νόμος, στο πλαίσιο πάντα της ισονομίας και ισοπολιτείας. Ποιος, όμως, θα τα κάνει όλα αυτά και γιατί δεν τα έκανε μέχρι τώρα;».

- Ποια είναι η γνώμη σας για τους συνδέσμους οπαδών;

«Οι σύνδεσμοι οπαδών θα μπορούσαν να λειτουργούν σαν ένα εργαστήρι δημιουργίας σοβαρών και υπεύθυνων φιλάθλων, συνεισφέροντας στη γηπεδική κουλτούρα και στη διαμόρφωση στάσεων που αναδεικνύουν το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό. Θα μπορούσαν να λειτουργούν ως ελεγκτές των διοικήσεων. Δυστυχώς, προς το παρόν λειτουργούν -όχι όλοι βεβαίως- ως χωνευτήρι αντικοινωνικών στοιχείων, χούλιγκαν και συχνά πολιτικά ακραίων ατόμων, που διαβάλλουν την όλη ιστορία και παίρνουν στο λαιμό τους και τους φιλάθλους».

Στη διάρκεια ενός δημοτικού συμβουλίου ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε σε παράγοντες αμφιβόλου ηθικής που αναμιγνύονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο:

«Δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα, ωστόσο η ανάμιξη ονομάτων που έχουν επανειλημμένα καταδικαστεί ή εκδιωχθεί από το χώρο για αξιόποινες πράξεις δεν προοιωνίζεται καλά αποτελέσματα για το ποδόσφαιρο. Και επιτέλους πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι από τη στιγμή που το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και τόσα άλλα αθλήματα πέρασαν στη φάση του επαγγελματικού αθλητισμού αλλάζουν τελείως οι όροι του παιχνιδιού. Αυτούς τους νέους όρους, που διαφέρουν δραστικά από τους όρους του ερασιτεχνικού αθλητισμού, πρέπει να τους αντιληφθούμε, να τους κατανοήσουμε και να τους υποστηρίξουμε και μ' αυτούς να λειτουργούμε».

- Ποιες πρωτοβουλίες σε αθλητικά θέματα έχετε αναλάβει μέχρι σήμερα;

«Είμαστε σε επαφή με την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα σύμπραξής μας σε μικρές αθλητικές υποδομές. Μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε τον ναυταθλητισμό, καθώς η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή είναι ιδανικές για τέτοια αθλήματα, αλλά και το ποδήλατο, για το οποίο συνεργαζόμαστε με το Ολυμπιακό Μουσείο για τη διοργάνωση διήμερων ποδηλατικών αγώνων. Και βέβαια μας ενδιαφέρει και το αθλητικοψυχαγωγικό κομμάτι με όλες τις νέες μορφές αθλητισμού, skate, parkour, rollers, bmx, και όλα τα extreme σπορ που έλκουν τους νέους».

Την επιθυμία του να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος για το θέμα της βίας εξέφρασε ο κ. Μπουτάρης:

«Το φαινόμενο δεν είναι απλό. Αυτή η ροπή προς την ανομία, την καταπάτηση των δικαιωμάτων και της περιουσίας των άλλων προκειμένου να αναδειχθεί το δίκαιο αίτημά μας ή να εκδηλώσουμε τη χαρά μας για τη νίκη ή τη θλίψη μας για την ήττα θέλει άλλου είδους αναλύσεις. Το σίγουρο είναι πως δεν είναι δυνατόν ομάδες οπαδών να παραλύουν τη ζωή της πόλης, να αναστατώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και, ακόμη χειρότερα, να προβαίνουν σε βανδαλισμούς και ζημιές».

- Πρακτικά, μπορείτε να κάνετε κάτι;

«Ναι, σκοπεύουμε να αναλάβουμε συστηματική προσπάθεια, φέρνοντας στο τραπέζι του διαλόγου αθλητικά σωματεία, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά, συνδέσμους οπαδών και κυρίως συντάκτες αθλητικών εφημερίδων και εκπομπών για να μπορέσει να μετριαστεί και σταδιακά να εξαφανιστεί η βία από τα γήπεδα και από την πόλη».

- Ελπίζω να γνωρίζετε ότι τα πράγματα δεν είναι ίσως τόσο εύκολα όσο φαίνονται.

«Το ξέρω, το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο. Εχει να κάνει με την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου και του επαγγελματικού αθλητισμού γενικότερα, που -όπως επισημαίνουν όλοι- δεν είναι η καλύτερη. Σχετίζεται, επίσης, και με τη σύγχυση που βιώνουν σήμερα οι νέοι με τα φοβερά προβλήματά τους, οι οποίοι μαστίζονται από ανεργία, εργάζονται πολύ σκληρά και σε δύσκολες συνθήκες, με ανασφάλεια για το μέλλον Βρίσκουν εκτόνωση στο γήπεδο και, δυστυχώς, συχνά παρασύρονται από ψευτοδιλήμματα».

Θεσσαλονίκη και κοινωνικός αθλητισμός

«Ο κοινωνικός αθλητισμός μας απασχολεί ιδιαίτερα» τονίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας μεταξύ άλλων: «Η πόλη διαθέτει ομάδες παιδιών με νοητική υστέρηση, οι οποίες μάλιστα συμμετέχουν στους Special Olympics φέτος στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε το μπάντμιντον, το τένις και το μπάσκετ. Προς το παρόν, πάντως, βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο, χαρτογραφώντας αυτόν το χώρο και εντοπίζοντας προβλήματα και ανάγκες, προκειμένου στη συνέχεια να οργανώσουμε το κομμάτι του κοινωνικού αθλητισμού, έτσι ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί και να αγκαλιάσει περισσότερους συμπολίτες μας».

Βιογραφικό

* Ο Γιάννης Μπουτάρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1942. Είναι γιος του Στέλιου Μπουτάρη και της Φανής Μίσιου.

* Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, διπλωματούχος οινολόγος. Τέλειωσε το γυμνάσιο του Κολεγίου «Ανατόλια» και υπήρξε μαθητής του Πειραματικού Δημοτικού σχολείου του ΑΠΘ. Μιλάει άπταιστα γαλλικά και αγγλικά.

* Το 2003 του αποδόθηκε η διάκριση του «Ευρωπαίου Ήρωα» από το διεθνούς κύρους περιοδικό «ΤΙΜΕ» για την προσφορά του στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

* Είναι ιδρυτικό μέλος της αστικής εταιρείας «Αρκτούρος», με σκοπό την προστασία της καφετιάς αρκούδας και γενικότερα της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος.

* Τιμήθηκε ως «Οινοποιός της Χρονιάς» το 1996 στη Σουηδία και το 2003 στην Ελλάδα.

* Ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη διάσωση του παραδοσιακού οικισμού του Νυμφαίου Φλώρινας, απ' όπου κατάγεται, το οποίο μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να γίνει πρότυπο παραδοσιακής, οικολογικής και τουριστικής ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: