Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

«Οι Ελληνες βγήκαν στους δρόμους!»

Οι ελληνικές συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων κάνουν σήμερα τον γύρο του κόσμου με εκτενή ρεπορτάζ σε μεγάλες εφημερίδες και media όλου του κόσμου. Ειδικά ο ισπανικός Τύπος έχει πολλές αναφορές στη χθεσινή κινητοποιήση, καθώς άλλωστε το συγκεκριμένο κίνημα ξεκίνησε από τη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου.


 Αυτό αποτυπώνεται και στους περισσότερους τίτλους των ισπανικών εφημερίδων στις οποίες φιγουράρουν τίτλοι, όπως «Το ισπανικό κίνημα έφτασε στην Ελλάδα» ή «Οι Ελληνες βγήκαν στους δρόμους σαν τους Ισπανούς». Σε όλες τις εφημερίδες η φωτογραφία που κυριαρχεί είναι αυτή με την ισπανική σημαία μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων και το σύνθημα «Έχουμε ξυπνήσει. Τι ώρα είναι; Ώρα να φύγουν!» ως απάντηση στο ισπανικό πανό: «Κάντε ησυχία να μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες».

Η El Pais μιλάει μόνο για 7.000 (!) διαδηλωτές και αναφέρεται ειδικότερα στο γεγονός ότι η συγκέντρωση ήταν ειρηνική και δε στιγματίστηκε από επεισόδια όπως σε άλλες αθηναϊκές πορείες.

Το ΑΒC τονίζει ότι η ελληνική λέξη για το κίνημα είναι «Αγανακτισμένοι» που νοηματικά είναι πιο ισχυρή από το αντίστοιχο «Indignados» που χρησιμοποιούν για τις συγκεντρώσεις τους οι Ισπανοί.

Τα ισπανικά ΜΜΕ φιλοξενούν και δηλώσεις Ελλήνων διαδηλωτών που λένε ότι τους ενόχλησε το ισπανικό πανό που τους καλούσε να ξυπνήσουν, ενώ επίσης όλες οι εφημερίδες έκαναν ειδική αναφορά στο πανό με τα λόγια του Καζαντζάκη: «Δεν ελπίζω τίποτε. Δε φοβούμαι τίποτα. Είμαι λέφτερος».

Η ισπανική επιρροή αναφέρεται στον τίτλο των περισσότερων διεθνών ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικοί οι τίτλοι: Euronews: Η εξοργισμένη νεολαία της Ελλάδας ακολουθεί το ισπανικό παράδειγμα, Bloomberg: Διαμαρτυρία α λα ισπανικά στο κέντρο της Αθήνας.

To AFP αναφέρει ότι «χιλιάδες διαδηλωτές τάχθηκαν εναντίον των κυβερνητικών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας», ενώ όλα τα ΜΜΕ είχαν αναλυτικά ρεπορτάζ για την οικονομική κρίση της Ελλάδας και τους λόγους που έβγαλαν τους πολίτες στους δρόμους.

Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος
Αναδημοσίευση από: protohtema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: