Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Telegraph: Εγκαταλείψτε το ευρώ

Με αφορμή τη δήλωση της Μαρίας Δαμανάκη για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η βρετανική εφημερίδα Telegraph, επικροτεί την ιδέα, εξηγώντας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα, οικονομικά αλλά και πολιτικά είναι απελπιστική, ενώ η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη θέση, αμφιταλαντευόμενη ανάμεσα σε επιπλέον πακέτα διάσωσης ή μείωση των μελών της.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η «Ελλάδα αρνήθηκε τις φήμες ότι σκέφτεται να εγκαταλείψει το ευρώ» , αλλά η κ. Δαμανάκη δήλωσε ότι η χώρα της αντιμετωπίζει αυτό το ενδεχόμενο, εκτός αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνήσουν να κάνουν τις απαιτούμενες θυσίες.

"Το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι τώρα στο τραπέζι, όπως και οι τρόποι για να γίνει αυτό. Είτε συμφωνούμε με τους πιστωτές μας για ένα πρόγραμμα με σκληρές θυσίες και αποτελέσματα ή θα επιστρέψουμε στην δραχμή. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύουσας σημασίας" δήλωσε χθες η Μαρία Δαμανάκη.

"Είναι όλο και πιο προφανές ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ", επιμένει η Telegraph σε δεύτερο άρθρο της. "Η ευρωζώνη έχει εισέλθει σε μια φαινομενική κατάσταση μόνιμης κρίσης. Σε απόγνωση βρίσκονται οι Ευρωπαίοι πολιτικοί οι οποίοι έχουν υιοθετήσει ένα βρετανικό χαρακτηριστικό - την ελπίδα ότι μπορεί με κάποιο τρόπο να ξεπεράσουν αυτό το μπέρδεμα".

Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή χρόνο, όμως το φινάλε είναι σαφές, ποιο πρέπει να είναι. Η σύγχυση που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως προς την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την Γερμανία που επιλέγει επιπλέον πακέτα διάσωσης αντί να κατευθύνεται σε μια πιο βιώσιμη βάση, φέρνει την Ελλάδα σε δυσκολότερη θέση γιατί δεν μπορεί να μειώσει το χρέος της ούτε μέσω της αναδιάρθρωσης ούτε λαμβάνοντας περισσότερα χρήματα.

"Η Ελλάδα προφανώς δεν μπορεί να συμφωνήσει σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας, με αποτέλεσμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αρνείται να απελευθερώσει την δόση των 12 δισ. ευρώ. Επιπλέον, είναι αστεία τα ελληνικά δημοσιεύματα του Τύπου που ισχυρίζονται ότι ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου έχει απειλήσει ότι θα προκηρύξει δημοψήφισμα σχετικά με τα μέτρα λιτότητας, αν αυτός δεν μπορεί να εξασφαλίσει πολιτική συμφωνία. Η ιστορία έχει απορριφθεί, αλλά δείχνει πόσο απελπιστική έχει γίνει η κατάσταση".

Η ουσία του προβλήματος είναι αυτή. Η περιφέρεια της ευρωζώνης δανείζεται χρήματα από τον πυρήνα για να αγοράζει τα αγαθά και τις υπηρεσίες του. Για να μειωθεί αυτό το εξωτερικό χρέος, η περιφέρεια πρέπει να τακτοποιήσει γρήγορα τις τρέχουσες συναλλαγές και τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Μόνο τότε θα έρθουν τα πράγματα σε ισορροπία.

Ωστόσο, η πίεση που ασκήθηκε στην Ελλάδα για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, ως πιθανή λύση αντιμετώπισης μέρους του χρέους, ενδέχεται να μην αποφέρει καρπούς. "Ποιος θα αγοράσει, όταν υπάρχει κάθε δυνατότητα η Ελλάδα να αφήσει τελικά το ευρώ; Το κεφάλαιο έχει ήδη δραπετεύσει από την Ελλάδα. Τι πιθανότητες υπάρχουν για να το προσελκύσει κανείς;"

Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος
Αναδημοσίευση από: newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: