Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

To 62% των πολιτών κατά του Μνημονίου

 Από κόπωση και άρνηση στην εφαρμογή των επιταγών του Μνημονίου διακατέχεται η κοινή γνώμη, ένα χρόνο με την εφαρμογή του, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για τον ΣΚΑΪ, που παρουσιάστηκε χθες στη θεματική βραδιά του ΣΚΑΪ. Αύξηση παρουσιάζουν τα ποσοστά όσων επιθυμούν επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους και όσων ζητούν στάση πληρωμών και μείωση τα ποσοστά όσων επιθυμούν την συνέχιση της εφαρμογής του Μνημονίου και την αποπλήρωση του δημόσιου χρέους στο σύνολό του. Επιπλέον το 64% των πολιτών θεωρεί πιθανό το σενάριο χρεοκοπίας της χώρας.


Συγκεκριμένα, από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, προκύπτει αύξηση εκείνων που επιθυμούν επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους και πληρωμή μόνο μέρους του, με το ποσοστό τους να φθάνει στο 53%, έναντι 40% τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παράλληλα, μειώνεται από 29% σε 17% το ποσοστό εκείνων που απαντούν ότι θα πρέπει να συνεχισθεί η εφαρμογή του Μνημονίου και να αποπληρωθεί το δημόσιο χρέος στο σύνολό του, ενώ από 7% σε 17% αυξάνεται το ποσοστό όσων ζητούν να προχωρήσει η χώρα σε στάση πληρωμών προς τους δανειστές της.

Επιπλέον το 62% των πολιτών εκτιμά ότι το μνημόνιο έβλαψε τη χώρα, με μόλις το 13% να θεωρεί ότι την ωφέλησε. Την ίδια στιγμή, μόλις το 24% θεωρεί ότι είναι μονόδρομος και το 69% απαντά αρνητικά. Ακριβώς ένα χρόνο πριν, το 32% θεωρούσε ότι είναι μονόδρομος το Μνημόνιο και η εφαρμογή των μέτρων που συμπεριλαμβάνει, ενώ το 59% των ερωτηθέντων είχαν αντίθετη άποψη.

Το 64% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία της χώρας έναντι 32% που το θεωρεί μη πιθανό το σενάριο. Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο του 2010 το 38% θεωρούσε πιθανή τη χρεοκοπία ενώ το 59%, που απαντούσε αρνητικά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επίσης το 40% δηλώνει ότι θα απαιτηθούν περισσότερα από 20 χρόνια για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους και το 29% αναφέρεται σε διάστημα 10 - 20 ετών.

Τις πταίει;

Το 98% των ερωτηθέντων αποδίδει την ευθύνη για το δημόσιο χρέος στις ελληνικές κυβερνήσεις.Ακολουθούν οι κερδοσκόποι με 89%, οι ελληνικές τράπεζες με 70%, οι μεγάλες χώρες της Ε.Ε. με 67%, οι ξένες τράπεζες με 60%. Στο ερώτημα «τι φταίει για το έλλειμμα και το χρέος», το 33% απαντά οι πολιτικοί, το 21% οι κυβερνήσεις, ακολουθούν η κακοδιαχείριση και η διαφθορά (13%), ενώ ένα 11% αποδίδει ευθύνες στους ίδιους τους Έλληνες.

Δυσπιστία για πρωθυπουργό και υπουργό οικονομικών

Οκτώ στους δέκα πολίτες (77% και 80% αντίστοιχα) δηλώνουν ότι «δεν τους εμπιστεύονται» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Το αρνητικό ποσοστό είναι 77% για τον πρωθυπουργό και 80% για τον υπουργό οικονομικών αντίστοιχα ενώ πρωτόγνωρη είναι η αμφισβήτησή τους και από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που φτάνει στο 49% για τον κ. Παπανδρέου και στο 61% για τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Επίσης το 64% των πολιτών θεωρεί ότι είναι εσφαλμένη η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευση, Αντώνη Σαμαρά, στα θέματα της οικονομίας, έναντι μόνον του 21% που τη χαρακτηρίζει σωστή. Επιπλέον το 35% των ψηφοφόρων της ΝΔ εξακολουθεί να αμφισβητεί την ορθότητα των πολιτικών του επιλογών. Αρνητική γνώμη καταγράφεται και για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο σε ποσοστό 49%. Θετική γνώμη έχει το 30%.

Δυσφορία για ΔΝΤ, αλλά και ΕΚΤ

Το 75% έχει αρνητική γνώμη για τον ρόλο του ΔΝΤ και μόνο το 20% θετική, ενώ το 74% αποδοκιμάζει τον μέχρι χθες επικεφαλής του οργανισμού Ντομινίκ Στρος Καν. Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη πριν τη σύλληψή του. Το 64% πιστεύει ότι οι χώρες στις οποίες παρενέβη το ΔΝΤ δεν ωφελήθηκαν. Το αντίθετο πιστεύει μόλις το 19% των πολιτών. Με μικρότερη δυσπιστία από το ΔΝΤ αντιμετωπίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (52% αρνητικές γνώμες, 33% θετικές), αλλά και στην περίπτωση αυτή ο επικεφαλής της, Ζακ-Κλοντ Τρισε, δεν είναι συμπαθής είναι στο 61% των Ελλήνων. Ωστόσο το 59% των Ελλήνων δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την ΕΕ ενώ το 67% των πολιτών δηλώνει αρνητική γνώμη για τη Γερμανία και το 62% θετική γνώμη για τη Γαλλία.


Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος
Αναδημοσίευση από: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: