Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Ανασύνταξη δυνάμεων με στόχο τη συνοχή από Παπανδρέου


Αντιπρόεδρος και «τσάρος» της οικονομίας ο Ευ. Βενιζέλος

Σε έναν ανασχηματισμό με εμφανή στόχο να εξασφαλίσει ενδοκυβερνητική και εσωκομματική ειρήνη αλλά και συνοχή στον πολιτικό λόγο προχώρησε ο Πρωθυπουργός. Δύο είναι τα κορυφαία και κομβικά στοιχεία αυτού του ανασχηματισμού.

Πρώτον θεαματική αναβάθμιση του Ευάγ. Βενιζέλου στην θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης (παραμένει ως αντιπρόεδρος και ο Θ. Πάγκαλος) αλλά και στην καρέκλα του υπουργού οικονομικών. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου μετακινείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας μετέχει δε και στην κυβερνητική επιτροπή γεγονός που δείχνει ότι ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει την συμβολή του μέχρι τώρα και επιθυμεί την συμβολή του και στην συνέχεια.

Δεύτερον η δημιουργία κυβερνητικής επιτροπής στην οποία ανατίθεται ο συντονισμός της κυβέρνησης στην οποία μετέχουν όλα τα κορυφαία στελέχη -10 τον αριθμό-τα οποία έτσι κι αλλιώς με ελάχιστες μετακινήσεις παρέμειναν στην κυβέρνηση. Πρόκειται επί της ουσίας για ένα μικρό υπουργικό συμβούλιο στο οποίο όμως δεν μετέχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος.

Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός έφτιαξε το νέο σχήμα εντάσσοντας δομικά σ αυτό όλες τις τάσεις σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει αυτό που μέχρι τώρα έλειπε.

Τον συντονισμό και τον ενιαίο πολιτικό λόγο .Εκτός από την αναβάθμιση του Ευάγ. Βενιζέλου χαρακτηριστικό είναι ότι στο νέο σχήμα εντάχθηκαν βουλευτές που είχαν διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις σε κυβερνητικές πολιτικές όπως ο κ. Π. Οικονόμου, και ο κ. Κ. Σπηλιώπουλος.

Παράλληλα απομάκρυνε πρόσωπα τα οποία είχαν αντιταχθεί από υπουργικές θέσεις σε πολιτικές ενταγμένες στο μνημόνιο . Έτσι εκτός έμειναν οι κυρίες Κατσέλη και Μπιρμπίλη.

Φυσικά δεν είναι ώρα για κυβερνήσεις τεχνοκρατών και διαψεύστηκαν εκ των συνθηκών όλα τα σενάρια που ήθελαν εξωκοινοβουλευτικούς στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Με εξαίρεση ένα στέλεχος από την αγορά τον κ.Τζωρτζάκη υφυπουργό στο νέο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον κ. Ρέππα.

Τέλος, η Κυβερνητική Επιτροπή αποτελείται από τους:

Δημήτρη Ρέππα (υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης)

Ευάγγελο Βενιζέλο (αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών)

Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας)

Χάρη Καστανίδη (υπουργός Εσωτερικών)

Γιώργο Παπακωνσταντίνου (υπουργός Περιβάλλοντος)

Άννα Διαμαντοπούλου (υπουργός Παιδείας)

Γιάννη Ραγκούση (υπουργός Υποδομών)

Ανδρέα Λοβέρδο (υπουργός Υγείας)

Κώστα Σκανδαλίδη (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης)

Χρήστο Παπουτσή (υπουργός προστασίας του Πολίτη) 
Πηγή: newsbeast,gr
Επιμέλεια: Δημήτρης Μαρμαρινός

Δεν υπάρχουν σχόλια: