Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Κοσμοπολίτικες διακοπές στη σκιά του ηφαιστείου…





Όπως έχουμε προαναγγείλει, το αφιέρωμά μας θα ξεκινήσει από την όμορφη και παράλληλα μοναδική Σαντορίνη. Ένα νησί για όλα τα γούστα, καθώς φημίζεται ως το νησί των ζευγαριών όμως ο οποιοσδήποτε με μια επίσκεψή του θα καταλάβει πως το νησί "ζει" καλά και σε νυχτερινή ζωή ενώ τα πάντα που προσφέρει στους επισκέπτες της είναι ποιοτικά αλλά και μοναδικά.


Σαντορίνη, το ιδιαίτερο νησί των Κυκλάδων




Η Σαντορίνη, δημιούργημα της οργισμένης φύσης, χάρη στην ιδιαίτερη ιστορία της, τους θρύλους που την ακολουθούν, τους παραδοσιακούς οικισμούς και την έντονη κοσμική ζωή, έχει κατακτήσει την υφήλιο.

Είναι το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύμπλεγμα νησιών που αποτελείται από τη Θήρα, τη Θηρασιά, το Ασπρονήσι, τη Παλιά και τη Νέα Καμένη. Είναι ένα νησί με μακραίωνη και πολύπαθη ιστορία, καθώς έχει στιγματιστεί από τις αλλεπάλληλες ηφαιστειακές εκρήξεις οι οποίες αλλοίωσαν ακόμη και το σχήμα του.


Η ανθρώπινη δύναμη αποδείχθηκε ισχυρότερη από την άγρια φύση. Έτσι, σήμερα το – σχεδόν – σεληνινιακό τοπίο, με τα μαύρα, γκρίζα και κόκκινα ηφαιστειακά πετρώματα, έχει μετατραπεί σε μια κάτασπρη πολιτεία. Η γλυκιά κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, άλλαξε την όψη του νησιού. Τα γραφικά χωριά, με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, τις μικρές πλατείες και τις εκκλησίες τους, εντυπωσιάζουν κάθε ταξιδιώτη. Η θέα προς το ηφαίστειο – που διαθέτουν τα περισσότερα τουριστικά θέρετρα του νησιού - είναι μοναδική. Το θέαμα είναι ανεπανάληπτο ειδικά την ώρα της δύσης του ηλίου. Εξάλλου οι φωτογραφίες με το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης έχουν κάνει το γύρο του κόσμου. Τότε όλοι οι επισκέπτες του νησιού σπεύδουν στην καλντέρα για να δουν και να θαυμάσουν τον ουρανό τον πυροκόκκινο ουρανό. 


 
Ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη
Όλο το νησί είναι ένα αξιοθέατο. Οι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι (Ακρωτήρι, Αρχαία Θήρα) που μπορείτε να επισκεφθείτε, τα μουσεία, τα μοναστήρια, οι εκκλησίες, οι διατηρητέοι οικισμοί, το ηφαίστειο, όλα κομμάτια του παζλ που ενώνουν το χθες με το σήμερα και αποδεικνύουν το πόσο ξεχωριστό νησί είναι η Σαντορίνη. 
Αυτό που χαρακτηρίζει το νησί είναι οι έντονοι ρυθμοί ζωής. Είναι ένα από τα κοσμικότερα νησιά της Ελλάδας και από τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά. Προσφέρει στους παραθεριστές του υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών. 
Στον τομέα της διαμονής θα βρείτε ξενοδοχεία και συγκροτήματα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων όλων των κατηγοριών που απευθύνονται σε κάθε οικονομική απαίτηση. Όσο αφορά τις γαστρονομικές απολαύσεις, η κουζίνα της Σαντορίνης φημίζεται για τις ξεχωριστές της γεύσεις, τις οποίες θα τις συνοδεύσετε με το ντόπιο κρασί. Και φυσικά, η νυχτερινή ζωή και οι επιλογές διασκέδασης ικανοποιούν όλες τις προτιμήσεις. 
Η Σαντορίνη διαθέτει αεροδρόμιο το οποίο εκτός από την Αθήνα συνδέετε με όλες τις μεγάλες πόλεις, ενώ στο λιμάνι της καθημερινά καταφτάνουν πλοία από το Πειραιά, τη Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. 
Φηρά: ομορφιά χωρίς τέλος… 

Φηρά: η γραφική πρωτεύουσα
Μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας είναι τα Φηρά. Η πρωτεύουσα της Σαντορίνης είναι κτισμένη σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία στην κορυφή των απότομων βράχων σε υψόμετρο 260 μ. Ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και έχει οικοδομηθεί με την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. 

Τα Φηρά απέχουν 10 χλμ περίπου από το λιμάνι του νησιού. Η περιήγηση στην πόλη θα σας μείνει αξέχαστη. Γραφικές γειτονιές, κάτασπρα σπίτια, εκκλησίες με γαλάζιους τρούλους, χαρακτηρίζουν τη γοητευτική πρωτεύουσα. Στα πολυσύχναστα σοκάκια της θα συναντήσετε πολλά εμπορικά καταστήματα, καφετέριες και εστιατόρια που θα σας θυμίζουν ότι βρίσκεται στο κοσμικότερο νησί του Αιγαίου. 

 
Ηλιοβασίλεμα στο Φηροστεφάνι
Στο υψηλότερο σημείο της πρωτεύουσας είναι κτισμένο το Φηροστεφάνι. Ο τελευταίος και γραφικότερος οικισμός της πόλης, που διαθέτει καταπληκτική θέα. Εδώ θα απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της Σαντορίνης. Η περιοχή έχει εξελιχθεί σ’ ένα από τα κοσμικότερα τουριστικά θέρετρα του νησιού. Πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες και νυχτερινά κέντρα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ονειρεμένες διακοπές. 

 
Ημεροβίγλι: ο παραδοσιακός οικισμός
Κατά την περιήγησή σας στο νησί θα γνωρίσετε τους παραδοσιακούς οικισμούς και τις ιδιαίτερες παραλίες της Σαντορίνης. Ένα από τα χωριά που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε είναι το Ημεροβίγλι. Είναι κτισμένο σε μια προνομιακή θέση, στο υψηλότερο σημείο της θηραϊκής καλντέρας, σε υψόμετρο 300 μ. και ανάμεσα στα Φηρά και την Οία. 
Ο γραφικός οικισμός του έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος και προσφέρεται για ρομαντικές βόλτες. Η αυθεντική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με την οποία είναι κτισμένα τα σπίτια του χωριού, η ονειρεμένη θέα που διαθέτει δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανέναν από τους επισκέπτες της περιοχής. 
Στο Ημεροβίλγι θα δείτε τα ερείπια του ενετικού κάστρου «Σκάρος» που έκτισε ο Μάρκος Σανούδος και χρησιμοποιούνταν ως παρατηρητήριο την εποχή της ενετοκρατίας. Το μονοπάτι που ξεκινάει από το Σκάρο οδηγεί στο εκκλησάκι της Θεοσκέπαστης, το οποίο είναι κτισμένο στην άκρη ενός βράχου και διαθέτει μοναδική θέα προς τα ηφαιστειογενή νησάκια Παλιά και Νέα Καμένη. 

 
Η φημισμένη Οία
Φτάνοντας κανείς στην Οία, ένα από τα διασημότερα τουριστικά θέρετρα του νησιού εντυπωσιάζεται κανείς από την απίστευτη ομορφιά που ξεδιπλώνεται μπρος στα μάτια του. Είναι ο πρώτος οικισμός της Ελλάδας που χαρακτηρίστηκε διατηρητέος. Βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του νησιού και θα ήταν παράλειψη να μην τον επισκεφθείτε. Ειδικά την ώρα του σούρουπου για να θαυμάσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδας. Εξάλλου το όνομα της Οίας έχει συνδεθεί μ’ αυτό. Κάθε απόγευμα τη στιγμή της δύσης, όπου ο ορίζοντας βάφεται στα χρώματα της φωτιάς, πλήθος κόσμου ΄΄κρέμεται΄΄ στην άκρη της καλντέρας για να απολαύσει το ανεπανάληπτο θέαμα. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της Οίας είναι ο υπόσκαφος οικισμός, δηλαδή τα σπίτια - σπηλιές, που είναι σκαμμένα στο βράχο. Τέτοιους οικισμούς συναντάμε μόνο στη Σαντορίνη, λόγο της ιδιαίτερης σύστασης του εδάφους. 

 
Παραλία Βούρβουλου
Ένα από τα χωριά που διατηρούν ανέπαφη τη παραδοσιακή κυκλαδίτικη φυσιογνωμία τους είναι ο Βούρβουλος. Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού πολύ κοντά στα Φηρά. Αξίζει να επισκεφθείτε τη βυζαντινή εκκλησία του χωριού και τις παραδοσιακές κάναβες. Οι φιλόξενοι κάτοικοι θα χαρούν να σας αφηγηθούν τη διαδικασία παραγωγής του διάσημου κρασιού της Σαντορίνης. Θα απολαύσετε την ησυχία της περιοχής και την υπέροχη θέα προς τη θάλασσα και το κάμπο. 

 
Εκκλησία στο χωριό Καρτεράδος

Στο κέντρο σχεδόν του νησιού βρίσκεται το χωριό Καρτεράδος. Ένα από τα όμορφα και γραφικά χωριά της ενδοχώρας, που εκπλήσσει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Ο παλιός οικισμός είναι υπόσκαφος. Τα σπίτια είναι κτισμένα μέσα σε μια ρεματιά έτσι ώστε οι στέγες τους να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το δρόμο. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι υπόσκαφες εκκλησιές. 


Παλιό αρχοντικό στη Μεσαριά


Το χωριό Μεσαριά βρίσκεται στο κέντρο περίπου του νησιού και απέχει 3,5 χλμ. νοτιοανατολικά από τα Φηρά και φημίζεται για τους αμπελώνες του, από τους οποίους παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα κρασιού του νησιού. Σε κοντινή απόσταση συναντάμε και το Βόθωνα, ένα ακόμη χωριό της Σαντορίνης που θα σας εντυπωσιάσει με τη παραδοσιακή του αρχιτεκτονική και κυρίως με τον υπόσκαφο οικισμό του. Αξίζει να επισκεφθείτε τις αξιόλογες εκκλησίες της Αγίας Τριάδας, της Αγίας Άννας και της Παναγίας που χρονολογείται από το 1700. 


Καμάρι: η διασημότερη πλαζ της Σαντορίνης
Μια από τις διασημότερες παραλίες της Σαντορίνης είναι το Καμάρι. Ξεχωρίζει χάρη στην απέραντη μαύρη αμμουδιά του, που είναι μια από τις μεγαλύτερες του νησιού. Κάθε καλοκαίρι την επισκέπτονται χιλιάδες λουόμενοι. Τα νερά της είναι πεντακάθαρα, αλλά βαθαίνουν απότομα. Γι’ αυτό σας συνιστούμε να είστε προσεκτικοί.
Από το Καμάρι μπορείτε να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Θήρας. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι στα αρχαία χρόνια το Καμάρι ήταν το επίνειο της Θήρας.
Η ιστορική πόλη της Αρχαίας Θήρας βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Σαντορίνης, στην περιοχή του Μέσα Βουνού. Ιδρύθηκε τον 9ο π.Χ. αιώνα από Δωριείς αποίκους. Από τον αρχηγό τους, το Θήρα πήρε το νησί το όνομά του με το οποίο είναι γνωστό ως σήμερα. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών η πόλη αυτή κατοικούνταν συνεχώς μέχρι και τη πρώιμη Βυζαντινή περίοδο.

Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία
Στις πλαγιές του Προφήτη Ηλία είναι κτισμένο το χωριό Πύργος, που υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού. Έχει υπέροχη θέα, κυριολεκτικά όλη τη Σαντορίνη απλώνεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη. 

Αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία που είναι κτισμένο στη κορυφή του ομώνυμου λόφου και το Θεοτοκάκι μια από τις παλαιότερες εκκλησίες της Σαντορίνης που πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα. Επίσης, θα δείτε το Καστέλι, το αλλοτινό μεσαιωνικό οχυρό του νησιού. 

Φτάνοντας κανείς στο Εμπορειό, δε μπορεί να μη θαυμάσει την οχυρωματική αρχιτεκτονική του και τα στενά δρομάκια του οικισμού. Από τα αξιοθέατα της περιοχής ξεχωρίζει ο τετράγωνος πύργος που κτίστηκε επί Τουρκοκρατίας για να προστατέψει τους κατοίκους και τη περιουσία του μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, από τις επιδρομές.

Η εκτεταμένη μαύρη αμμουδιά της Περίσσας

Επίνειο της περιοχής είναι η παραλία Περίσσα, μια από τις κοσμικότερες του νησιού. Χαρακτηριστικό της – όπως και στις περισσότερες του νησιού – είναι η μαύρη αμμουδιά, δημιούργημα των ηφαιστειακών εκρήξεων. Είναι μια άρτια οργανωμένη παραλία, στην οποία υπάρχει και η δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Γύρω από την παραλία λειτουργούν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων. 


Φυσική συνέχεια της Περίσσας αποτελεί η παραλία του Περίβολου. Οι δυο τους είναι διασημότερες και πιο οργανωμένες πλαζ του νησιού. Εκτός των ανέσεων που προσφέρουν στους λουόμενους (ξαπλώστρες, ομπρέλες, κτλ), υπάρχει και η δυνατότητα για να εξασκηθείτε ή να μυηθείτε στα θαλάσσια σπορ. 

Ακρωτήρι: Η Πομπηία των Κυκλάδων... 

Η επίσκεψη στο Ακρωτήρι θα σας μείνει αξέχαστη. Εδώ βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Πρόκειται για του προϊστορικό οικισμό που ανακαλύφθηκε θαμμένος κάτω από την τέφρα του ηφαιστείου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα ο οικισμός κατοικούνταν από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή και άκμασε την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Η αρχιτεκτονική του δόμηση έχει πολλά κοινά στοιχεία με τις μινωικές πόλεις. Τα διώροφα και τριώροφα κτίρια που ανακαλύφθηκαν με όλες τις οικοσκευές τους, φανερώνουν ότι στο Ακρωτήρι ζούσε μια κοινωνία άρτια οργανωμένη με υψηλό βιοτικό επίπεδο.
Η ζωή στον οικισμό διακόπηκε απότομα. Υπολογίζεται ότι στα τέλη του 17ου π.Χ. αιώνα οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη εξαιτίας των ισχυρών σεισμών. Ακολούθησε η έκρηξη του ηφαιστείου που άλλαξε τη μορφή του νησιού. Τα ηφαιστειακά υλικά όμως που κάλυψαν την πόλη του Ακρωτηρίου και ολόκληρο το νησί προστάτευσαν ως σήμερα τα κτήρια και το περιεχόμενό τους, όπως έγινε και στην Πομπηία.
 
Η Κόκκινη παραλία
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και τον οικισμό του Ακρωτηρίου που είναι κτισμένος γύρω από τα τείχη του βενετσιάνικου κάστρου. Ακόμη και σήμερα η μικρή καστροπολιτεία μοιάζει να ζει στους δικούς της ρυθμούς. 
Από το Ακρωτήρι και ακολουθώντας μια ολιγόλεπτη περιπατητική διαδρομή, μπορείτε να προσεγγίσετε την Κόκκινη παραλία. Πρόκειται για ένα τοπίο μοναδικό στον κόσμο. Τεράστιοι κόκκινοι βράχοι και κοκκινωπά βότσαλά συνθέτουν ένα ανεπανάληπτο σκηνικό. 

Επίσκεψη στο ηφαίστειο 
 
Περπατώντας στο ηφαίστειο
Μια εκδρομή που κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στη Σαντορίνη πρέπει να προγραμματίσετε είναι στο ηφαίστειο. Τα καΐκια ξεκινούν καθημερινά από τη Σκάλα, το παλιό λιμάνι του νησιού, με προορισμό της Νέα Καμένη το νησί του ηφαιστείου. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία που αξίζει να ζήσετε. Περπατήστε ανάμεσα στα μαύρα ηφαιστειακά πετρώματα και δείτε τον κρατήρα.
Η μυρωδιά από το θειάφι είναι έντονη. 

Η ιστορία της δράσης του ηφαιστείου είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτή του νησιού. Υπολογίζεται ότι η πρώτη έκρηξη έγινε γύρω στο 80.000 π.Χ. Από αυτή τη σφοδρή έκρηξη δημιουργήθηκε το νησί Στρογγυλή. 

Γύρω στο 1450 π.Χ. σημειώθηκε η ισχυρότερη ηφαιστειακή έκρηξη που έχει παρατηρηθεί σε παγκόσμια κλίμακα τα τελευταία 10.000 χρόνια. Η έκρηξη αυτή κατέστρεψε εντελώς το πολιτισμό της Στρογγυλής και το κεντρικό τμήμα του νησιού καταποντίστηκε στα βάθη του Αιγαίου. Από τις εκρήξεις δημιουργήθηκαν άλλα δύο μικρότερα νησάκια. Η Θηρασιά και το Ασπρονήσι. 


Έχουν γίνει συνολικά 12 μεγάλες εκρήξεις σε διάστημα 200.000 χρόνων στο νησί. Στα μέσα του 15ου αιώνα σημειώθηκε άλλη μια έκρηξη που είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία της Μικρής Καμένης. 
Το 1707 το ηφαίστειο ξύπνησε και πάλι. Για πέντε χρόνια η δράση του ταλαιπώρησε τους κατοίκους. Οι εκρήξεις εμφάνιζαν διάφορα τμήματα γης στην επιφάνεια της θάλασσας από τα οποία δημιουργήθηκε η Νέα Καμένη. Το μικρό αυτό νησάκι είναι η νεότερη ηφαιστειακή γη της ανατολικής Μεσογείου. Η ηλικία του δε ξεπερνά τα 425 χρόνια. Ακολούθησαν κάποιες μικρές εκρήξεις και σεισμικές δονήσεις κατά το 1866 και αργότερα το 1925. Η τελευταία δράση του ηφαιστείου σημειώθηκε του 1956. Τότε το νησί υπέστη φοβερές καταστροφές από ένα ισχυρότατο σεισμό. 

επιμέλεια: Δημήτρης Μαρμαρινός
Πηγή: holiday.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: