Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Η πειρατεία φέρνει ανεργία

Πραγματική επανάσταση μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την εξέλιξη του ίντερνετ στα τελευταία δέκα χρόνια, εξέλιξη η οποία έχει τα θετικά του ωστόσο και τα κακά δεν εκλείπουν.

Η πειρατεία που δρα μέσω του διαδικτύου λοιπόν, ολοένα και αυξάνεται, με εκατομμύρια χρήστες να προτιμούν να κατεβάζουν από εδώ ταινίες και τραγούδια μουσικής, φέρνοντας έναν πανικό τόσο στο χώρο της μουσικής όσο και σε αυτόν του κινηματογράφου.


Τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι έχουν μειώσει στο έπακρον την ενοικίαση για παράδειγμα μία ταινίας από το κοντινό βίντεο κλαμπ τους καθώς προτιμούν να την κατεβάσουν μέσω του ίντερνετ, κάτι το οποίο προσφέρεται σε όλους μας εντελώς δωρεάν. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο χώρο της μουσικής, μιας και ο περισσότερος κόσμος κατεβάζει το τραγούδι στον υπολογιστή του με μεγάλη ευκαιρία δίχως να του κοστίσει το παραμικρό. Ωραίο λοιπόν το τσάμπα όμως αυτό δεν είναι η σωστή λύση έχοντας μάλιστα στα χέρια μου πολλά στοιχεία πως αυτή η μόδα έχει αφήσει άνεργο πολύ κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον πλανήτη.

Η ανεργία έχει χτυπήσει καταρχάς τους καλλιτέχνες μουσικής, αφού τα τραγούδια τους μπορεί να γίνουν επιτυχίες και γνωστά όμως κανείς δεν αγοράζει τη δουλειά τους από ένα δισκοπωλείο ή έστω ένα περίπτερο που πουλιούνται πλέον. Αυτό αυτομάτως κάνει κακό, στους ίδιους τους καλλιτέχνες, στα δισκοπωλεία και στους ανθρώπους που δουλεύουν μέσα εκεί, στις εταιρίες παραγωγής καθώς και στις διαφημιστικές εταιρίες που συνεργάζονται με τη κάθε δισκογραφική δουλειά. Αποτέλεσμα; Μεγάλη κρίση σε αυτόν τον τομέα παγκοσμίως με χιλιάδες συνανθρώπους μας να μένουν χωρίς δουλειά σε έναν τομέα βομβαρδισμένο από τα παραπάνω.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στο χώρο των ταινιών. Το πρώτο χτύπημα ανεργίας δημιουργείται μέσα από εκείνους οι οποίοι έχουν σταματήσει να πηγαίνουν σινεμά πληρώνοντας εισιτήριο και προτιμούν να περιμένουν την ταινία που επιθυμούν ανεβασμένη σε κάποιο γνωστό portal ταινιών για να την κατεβάσουν. Η ανεργία δεν χτυπά μόνο το χώρο του σινεμά, αφού το ίδιο και χειρότερα είναι για τα βίντεο κλαμπ, τα οποία αναμφίβολα κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο. Λίγα είναι πλέον, τουλάχιστον στην Ελλάδα, αυτά που δουλεύουν καλά ακόμα και ο λόγος είναι απλά ότι παρέχουν τα μέγιστα υπηρεσιών και ποικιλίας για να έχουν τους πελάτες τους ευχαριστημένους.

Είναι άδικο και παράνομο κάποιος να παίρνει την δουλειά του άλλου δίχως να την πληρώσει και ακόμα πιο άδικο, για τη δική μας δωρεάν ευχαρίστηση να αφήνουμε κόσμο άνεργο και ειδικά στις μέρες που διανύουμε.  Πρέπει να αρχίσουμε να σεβόμαστε τον συνάνθρωπό μας και να μας νοιάζει το αν έχει ή δεν έχει δουλειά, γιατί αργά ή γρήγορα το κακό θα έρθει και σε μας από άλλο μονοπάτι.

Φιλικά,

Επιμέλεια: Δημήτρης Μαρμαρινός

Δεν υπάρχουν σχόλια: