Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Maradona good, Pele better, George Best!


«Η μόνη φορά που βρέθηκα αρκετά κοντά του ήταν όταν χαιρετηθήκαμε στο τέλος του αγώνα»...
       
Η παραπάνω φράση αποδίδεται στον αμυντικό της Νορθάμπτον Ρέι Φέαρφαξ, που είχε κληθεί να μαρκάρει τον Τζορτζ Μπεστ σε έναν αγώνα όπου πέτυχε 6 γκολ, και είναι ένα μικρό μόνο δείγμα του τεράστιου ταλέντου που είχε ο Βορειοϊρλανδός!


Με αφορμή την συμπλήρωση 6 ετών από τον θάνατό του, παραθέτουμε ένα σχετικό αφιέρωμα στην γηπεδική, και όχι μόνο, ζωή του μεγάλου αυτού παίχτη!

Ο Μπεστ γεννήθηκε στις 22 Μαΐου του 1946 στο Μπέλφαστ και η ποδοσφαιρική του καριέρα ξεκινάει κατευθείαν από τα μεγάλα σαλόνια και την Μάντσεστερ Γ. όταν ο τότε σκάουτερ της ομάδας, Μπομπ Μπίσοπ τον ανακαλύπτει στον τόπο γέννησής του, σε ηλικία 15 ετών, και στέλνει τηλεγράφημα στον θρυλικό προπονητή της Γιουνάιτεντ, Ματ Μπάσμπι,  λέγοντάς του: «Νομίζω ότι σου βρήκα μια ιδιοφυία»!

Το ντεμπούτο του Μπεστ έγινε σε ηλικία 17 ετών απέναντι στην Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον στο Όλντ Τράφορντ στις 14 Σεπτέμβρη του 1963, όμως η στιγμή που όλοι άρχισαν να ρίχνουν το βλέμμα τους στον ανερχόμενο ποδοσφαιριστή ήταν περίπου 3 χρόνια αργότερα, όταν ο Μπεστ πέτυχε 2 γκολ στον προημιτελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών απέναντι στην Μπενφίκα το 1966!

Ο συνδυασμός του ταλέντου του αλλά και της ικανότητάς του να το επιδεικνύει εντυπωσιακά, τον κατέστησαν ως έναν από τους αγαπημένους των οπαδών αλλά και του Τύπου της εποχής. Το 1968 θα κατακτήσει το κύπελλο Πρωταθλητριών και θα κερδίσει τον τίτλο του κορυφαίου ποδοσφαιριστής της Ευρώπης για τη χρονιά εκείνη! Ήταν ακριβώς τότε που η κατάστασή του άρχισε να πάιρνει την κατιούσα.

Ο Μπεστ άνοιξε δύο νυχτερινά κλαμπ στο Μάντσεστερ και  ανέπτυξε προβλήματα εθισμού με τον τζόγο και το ποτό, ενώ από τον  έκλυτο βίο του δεν έλειπαν ποτέ οι γυναίκες!
Το 1974 φεύγει από την Γιουνάιτεντ σε ηλικία 28 ετών, έχοντας πραγματοποιήσει 470 εμφανίσεις και σκοράροντας 179 γκολ!

Περισσότερα στη xrisitroba

Δεν υπάρχουν σχόλια: