Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Προβλήματα υπογονιμότητας αντιμετωπίζει ένα στα έξι ζευγάρια

Σήμερα ένα στα έξι ζευγάρια στην Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα στην προσπάθεια απόκτησης παιδιού, κάτι που σε παγκόσμιο επίπεδο μεταφράζεται σε 80 εκατομμύρια ανθρώπους.
Μόνο το 2003, το συνολικό ποσοστό γονιμότητας στην Ευρώπη μειώθηκε σε 1,47 γεννήσεις ανά γυναίκα και το πρόβλημα αυτό έχει κατ' επέκταση δημογραφικές επιπτώσεις. Στην ανάπτυξη της υπογονιμότητας, πέραν από ιατρικούς λόγους, συντελεί και το λεγόμενο «φαινόμενο επιβράδυνσης της αναπαραγωγής», όταν δηλαδή οι γυναίκες περιμένουν να φτάσουν σε μεγαλύτερη ηλικία για να αποκτήσουν παιδί.


Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υπογονιμότητας, σημαντικός είναι ο ρόλος της εξωσωματικής γονιμοποίησης, όπου με τη βοήθεια της έχουν γεννηθεί 3,75 εκατ. παιδιά σε χρονικό διάστημα 32 χρόνων.

Ο Βασίλειος Ταρλατζής, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής του Α.Π.Θ και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου σημειώνει ότι «αναφορικά με τη χώρα μας θα μπορούσα να πω ότι χαίρομαι, γιατί όσο περνά ο καιρός, το κράτος, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, δείχνει να έχει την διάθεση να ξεκινήσει μια προσπάθεια, ώστε να κάνει τη θεραπεία αυτή λίγο πιο προσβάσιμη σε όσο το δυνατόν περισσότερα ζευγάρια. Ελπίζω, ότι στο μέλλον οι παρεμβάσεις αυτές θα διευρυνθούν ακόμη περισσότερο και ως προς το ύψος της χρηματικής κάλυψης, αλλά και ως προς τον αριθμό των προσπαθειών, έτσι ώστε να καλυφθεί απολύτως η έννοια της προσβασιμότητας της θεραπείας σε όλους. Θα ήθελα να εκφράσω την ελπίδα ότι κάποια στιγμή, οι προσπάθειες που κάνουμε όλοι εμείς που ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο θέμα στην Ελλάδα, να τύχουν της υποστήριξης ενός αποτελεσματικού εργαλείου αναφοράς και εφαρμογής, το οποίο, όμως, να αφορά αποκλειστικά στη χώρα μας, όπως συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση με την έρευνα που προτίθεται να αναλάβει η ΜSD».

Από την πλευρά της, η Σοφία Παπαμάργαρη, αντιπρόεδρος του Σωματείου Yποστήριξης Γονιμότητας «Κυβέλη», τονίζει ότι «όλα τα ζευγάρια πρέπει να έχουν το δικαίωμα για πρόσβαση στη θεραπεία της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έτσι όπως ακριβώς έχει δικαίωμα ένας ασθενής με οποιαδήποτε ασθένεια να σώσει τη ζωή του δοκιμάζοντας μίαφαρμακευτική αγωγή ή κάνοντας ένα χειρουργείο. Το κράτος πρέπει να διαχειριστεί την υπογονιμότητα με ιδιαίτερη προσοχή με την έννοια ότι με τον τρόπο αυτό φροντίζει για το μέλλον του και τη βιωσιμότητά του».



Επιμέλεια: Στασινή Φύτρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: