Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Στοπ στο ηλεκτρονικό τσιγάρο


Απαγορεύεται πλέον στη χώρα μας η διάθεση ηλεκτρονικών τσιγάρων τα οποία περιέχουν νικοτίνη, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς θα παρθεί απόφαση για το τι θα γίνει με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν άλλες φαρμακευτικές ουσίες. Πάντως, το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου απειλούνται πλέον με πρόστιμα, όπως και οι καπνιστές κλασικών τσιγάρων, αν τα χρησιμοποιούν σε κλειστούς δημόσιους χώρους.


Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Γιάννης Τούντας, με δήλωσή του στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” υποστηρίζει ότι για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη απαιτείται άδεια κυκλοφορίας, που δεν έχει εκδοθεί στην Ελλάδα. Ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος υπογραμμίζει ότι, ελλείψει της σχετικής άδειας, απαγορεύεται η χρήση και η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων με νικοτίνη, των οποίων η χρήση σε δημόσιους κλειστούς χώρους θεωρείται παράνομη, όπως και των κλασικών τσιγάρων.

Ας σημειώσουμε εδώ ότι ο αντίστοιχος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ότι δεν έχει εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων και ότι, αντίθετα, έχουν εντοπιστεί συσκευές που απελευθερώνουν μεγαλύτερες ποσότητες νικοτίνης από αυτές που αναγράφεται στη συσκευασία τους.


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος, καθηγητής Π. Μπεχράκης αναφέρθηκε σε μελέτη, η οποία είναι υπό δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό, που καταδεικνύει ότι οι αντιστάσεις του αναπνευστικού συστήματος και τα στοιχεία φλεγμονής που ανιχνεύονται στην εκπνοή είναι επηρεασμένα μετά το κάπνισμα με ηλεκτρονικό τσιγάρο, που μπορεί μεν να μην είναι τόσο βλαπτικό, όμως δεν έχουν μελετηθεί ακόμα οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του στην υγεία.

Πάντως, οι μέχρι τώρα αντιδράσεις των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην παραπάνω απαγόρευση είναι πολύ έντονες, καθώς υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να κόψουν ή τουλάχιστον να ελαττώσουν το κάπνισμα χάρη σε αυτό και αδυνατούν να καταλάβουν το λόγο για τον οποίο το Υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο να προχωρήσει σε απαγόρευση του, ενώ παράλληλα προτίθεται να αυξήσει τις τιμές στα κανονικά τσιγάρα.

Eπιμέλεια: Πελιώ Παπαδιά

Δεν υπάρχουν σχόλια: