Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

«Θεσσαλονίκη 2012»

Το RED ALERT σας παρουσιάζει το σχέδιο του δήμου για τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.

Αρχές Απρίλη και η διοίκηση του δήμου φέρνει σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την πρότασή της για το...
«Θεσσαλονίκη 2012» και τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.


Με σύνθημα «Ετοιμάζουμε μια γιορτή. Μια γιορτή για την πόλη μας» η διοίκηση του δήμου θέλει να ανασυνθέσει την ταυτότητα της πόλης και να αναδείξει μια σύγχρονη εικόνα της.

Σύμφωνα με την άποψη της διοίκησης, όπως αυτή θα παρουσιαστεί σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο, ο σκοπός του Θεσσαλονίκη 2012 είναι η μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση και συμμετοχή των κατοίκων της πόλης- και ιδιαίτερα των νέων- σε αυτόν τον εορτασμό.

Άξονες δραστηριοτήτων

Σε πέντε άξονες θα στηθεί σύμφωνα με τις σκέψεις της διοίκησης, οι δραστηριότητες για τους εορτασμούς.

Αυτοί είναι:
Ιστορία και Επετειακός Εορτασμός
Τέχνες και Πολιτισμός
Περιβάλλον και Αστικό Τοπίο
Νεανική Επιχειρηματικότητα
Προτάσεις από την πόλη και για την πόλη


Χρονικός Ορίζοντας

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό οι εκδηλώσεις έχουν ξεκινήσει από την αρχή της χρονιάς και θα διαρκέσουν μέχρι το Μάρτιο του 2013.

Ειδικότερα, το Α’ Τετράμηνο θα πραγματοποιηθεί ο σχεδιασμός και η προετοιμασία- η παρουσίαση δραστηριοτήτων και η επικοινωνία προτάσεων με τους πολίτες για την πόλη

Το Β’ Τετράμηνο θα γίνει η έναρξη υλοποίησης των Αξόνων, το Γ’ θα γίνει κορύφωση των εκδηλώσεων και το Δ’ τρίμηνο, θα ολοκληρωθεί το Οργανωτικό Πλαίσιο και θα γίνει ο σχετικός απολογισμός.

Οι προτάσεις

Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή 308 προτάσεις για δράσεις στο πλαίσιο του «Θεσσαλονίκη 2012». Από αυτές οι 108 έγιναν από τον Ιούνιο του 2009 μέχρι τον Αύγουστο του 2011. 102 από τότε μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 και άλλες 98 μέχρι σήμερα.

Από τις 308 προτάσεις οι 101 αφορούν επικοινωνιακή υποστήριξη ενώ άλλες 29 ζητούν και οικονομική βοήθεια. Αρνητικές κρίθηκαν 72 προτάσεις.

Οι προτεινόμενες δράσεις

Στον 1ο άξονα (Ιστορία και Επετειακό Εορτασμό) η διοίκηση θα παρουσιάσεις δράσεις, όπως ένα Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση 1912/2012), μια Δίδυμη Έκθεση 100 χρόνων και ένα Διεθνές Συμπόσιο της Θεσσαλονίκης.

Στον 2ο αξονα (Τέχνες και Πολιτισμό) προτείνονται δράσεις όπως «Καλλιτεχνική Δημιουργία στο δημόσιο χώρο» , «Αναδεικνύοντας τα Ιστορικά Μνημεία», «Κύκλος εκδηλώσεων «Θεσσαλονίκης Πρεσβευτές»» και «Παράλληλες δράσεις με θεματική για τον επετειακό εορτασμό».

Στον 3ο άξονα (Περιβάλλον και Αστικό Τοπίο) προτείνεται η «ανάπλαση 7 υποβαθμισμένων χώρων πρασίνου και η μετατροπή τους σε θεματικούς κήπους», «eecoweek» με οικολογικές παρεμβάσεις σε 6 εγκαταλελειμμένα μικρά πάρκα και χώρους πρασίνου με αφιλοκερδώς συμμετοχή φοιτητών και αρχιτεκτονικών γραφείων, παράλληλες δράσεις από συλλογή και ψηφιοποίηση φωτογραφικού και κινηματογραφικού λευκώματος μέχρι και «Τέχνη Στο τοπίο. Ζωντανεύοντας τα δέντρα της πόλης».

Στον 4ο άξονα (Νεανική Επιχειρηματικότητα) δεσπόζει ο τίτλος δράσης 2012IDEAS BANK, κοινώς η δημιουργία μια διαδραστικής πλατφόρμας συλλογής και προβολής καινοτόμων ιδεών και επιχειρηματικών σχεδίων, με στόχο τη μετατροπή μιας ιδέας σε αξιόπιστο επιχειρηματικό σχέδιο.

Παράλληλα στην Νεανική Επιχειρηματικότητα προτείνεται και η δράση 2012 Open Ideas με διοργάνωση θεματικών εκδηλώσεων για την ενίσχυση της νεανικής και της «πράσινης» επιχειρηματικότητας με τη συμμετοχή επιχειρηματιών και ειδικών από την πόλη της Θεσσαλονίκης, την υπόλοιπη Ελλάδα και εκτός συνόρων.

Μάλιστα, το σχέδιο στηρίζεται και σε παρόμοιες εκδηλώσεις, ενώ ένα 2ημερο διεθνές forum με τίτλο «2012 Invest in Open Ideas», καθώς και το 2012 City Project, ενώ το σχέδιο περιλαμβάνει και μια έκθεση γλυπτών – τεράτων της ελληνικής μυθολογίας με τίτλο «Τα Ελληνικά Τέρατα (The Greek Monsters).

Ενέργειες Προβολής και Εξωστρέφειας

Όλο το πλάνο του «Θεσσαλονίκη 2012» θα στηριχτεί και στην προβολή και στην εξωστρέφεια της πόλης, σε τοπικό, πανελλαδικό και διεθνή πεδίο. Θα παρουσιαστούν αναλυτικά στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Παράλληλα, θα «τρέξει» και ένα Πρόγραμμα Εθελοντισμού και συμμετοχής των πολιτών.

Τέλος θα αναλυθούν και θα προταθούν μια σειρά εκδηλώσεων- δράσεων που προέρχονται από το δυναμικό και τους φορείς της πόλης στο πλαίσιο του άξονα «προτάσεις από την πόλη για την πόλη».


redalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: