Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Κρίσεις πανικού: η μάστιγα του σύγχρονου τρόπου ζωής


Στην πραγματικότητα υπάρχουν και θετικές επιδράσεις του άγχους συμπεριλαμβάνοντας τη κινητοποίηση για να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις... αλλά η έντονη ανησυχία μπορεί να φέρει και αρνητικά αποτελέσματα, όπως το να είναι συνεχής και δυσάρεστη. Μπορεί να πάρει και τη μορφή τρομακτικών, ξαφνικών κρίσεων, τις λεγόμενες κρίσεις πανικού.

Παλαιότερα πιστευόταν πως οι κρίσεις πανικού συνέβαιναν λόγω περίπλοκων συναισθημάτων ενός ατόμου, τα οποία δεν μπορεί να τα διαχειριστεί. Ωστόσο, τώρα οι ειδικοί συμφωνούν πως οι κρίσεις προέρχονται από ένα συνδυασμό περιβαλλοντολογικών και νευρολογικών παραγόντων.

Επιπλέον, οι κρίσεις μπορούν να συσχετιστούν με ένα ατομικό πρόβλημα. Για παράδειγμα, τα εφηβικά χρόνια είναι πολύ αγχώδη, γεμάτα με νέες εμπειρίες, οι έφηβοι πιέζονται για να τα πάνε καλά στα μαθήματα τους, ένας χωρισμός μπορεί επίσης να είναι δύσκολος, συναισθήματα απόρριψης, φόβου και μοναξιάς μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση κρίσης πανικού.

Μια κρίση πανικού συμβαίνει όταν το μυαλό και το σώμα φαίνεται να ανταποκρίνεται σε διάφορες μορφές κινδύνου όταν ο κίνδυνος δεν υπάρχει.

Μερικά από τα συμπτώματα είναι:

- Αίσθημα ζέστης ή κρύου συνοδεύομενο από ιδρώτα

- Ταχυκαρδία

- Φόβος απώλειας ελέγχου

- Επιθυμία φυγής

- Δυσκολία στην αναπνοή

- Μυϊκός τρόμος

Επίσης, ένα σημαντικό σύμπτωμα είναι ο μόνιμος φόβος εμφάνισης κρίσεων πανικού στο μέλλον. Ο φόβος αυτών των πανικών μπορεί να προκαλέσει σε ένα άτομο να αποφεύγει τα μέρη και τις καταστάσεις όπου η κρίση συνέβη ή πως πιστεύει πως συνέβη.

Να θυμάστε πως η έντονη ανησυχία και ο πανικός μπορούν να αντιμετωπιστούν!

Η κατάλληλη θεραπεία, η φαρμακευτική αγωγή, και κάποιες τεχνικές μπορούν να δώσουν ελπίδα για αυτούς που υποφέρουν και παλεύουν με την έντονη ανησυχία σε καθημερινή βάση.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως η γνωστικό - συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT) είναι αποτελεσματική για τις κρίσεις πανικού και την έντονη ανησυχία. Η θεραπεία αυτή αναπτύσσεται σε 12-15 συνεδρίες. Τα αποτελέσματα είναι θετικά και πάνω από 80% των ασθενών δείχνουν σημαντική βελτίωση με τις κατάλληλες θεραπευτικές μεθόδους.

Ο στόχος είναι να ανακαλυφθούν και να αλλάξουν οι παράλογες σκέψεις και πρότυπα που αποτελούν τη βάση και διαιωνίζουν τις κρίσεις πανικού σε ένα άτομο. Η γνωστικό – συμπεριφοριστική θεραπεία προσφέρει στρατηγικές μείωσης των κύριων φόβων και τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης. Ο ασθενής θα μάθει ειδικούς τρόπους αντιμετώπισης (π.χ. μέθοδος έκθεσης) του άγχους και έτσι θα απαλλαγεί από τα συμπτώματα.

Μικρές και εύκολες συμβολές για την αντιμετώπιση των κρίσεων!

- Μάθετε για τον πανικό
- Αποφύγετε το κάπνισμα και τον καφέ
- Μάθετε να ελέγχετε την αναπνοή σας

tsekouratoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: