Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Ελπίδα μας... η ίδια η Ελλάδα!

Σημείο άξιο αναφοράς σχετικά με τα δημόσια έσοδα και την ανάπτυξη της οικονομίας δεν μπορεί να είναι άλλο από τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος αναμένεται να είναι αυξημένος και φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης που διανύουμε.


Ενδεικτικά, θα ξεκινήσω αναφερόμενος στα προηγούμενα χρόνια, πριν φτάσει δηλαδή και στην χώρα μας η οικονομική κρίση και μέσα από επίσημα στοιχεία, θα δούμε τη διαδρομή που έχει κάνει ο ελληνικός τουρισμός από το 2000 μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα λοιπόν με επίσημα στοιχεία, την πενταετία 2000-2005, οι παγκόσμιες τουριστικές εισπράξεις απέδωσαν τα καλύτερα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,1% ετησίως. Ιδιαίτερα σημαντικές χρονιές για τη χώρα μας αποτέλεσαν το έτος 2000 που κατέγραψε αύξηση 21,1% σε σχέση με το 1999, το 2002 που σημείωσε μείωση -2,5% σε σχέση με το 2001, το 2003 που συνεχίστηκε η μείωση κατά -7,7% σε σχέση με το 2002, το 2004 που κατάφερε να βγει και πάλι στην «επιφάνεια» σημειώνοντας αύξηση 9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και τέλος το 2006 που ήδη στο πρώτο επτάμηνο έχει ξεπεράσει σε αξία ολόκληρο το έτος. Αξίζει επίσης να δούμε ότι το 2008, η τουριστική οικονομία στην Ελλάδα είχε συμβάλλει στη δημιουργία του 16,3% της συνολικής προστιθέμενης αξίας στην οικονομία και στη δημιουργία του 19,8% της συνολικής απασχολήσεως.

Στα χρόνια της κρίσης τώρα, η συμβολή της τουριστικής οικονομίας το 2009 στο ΑΕΠ της Ελλάδας φτάνει το 15,9%, ενώ η συνολική απασχόληση στην τουριστική οικονομία (798.600 θέσεις εργασίας) αντιστοιχεί στο 17,7% των απασχολουμένων. Το 2010, η συμβολή της τουριστικής οικονομίας στο ΑΕΠ της Ελλάδας έχει επίσης σημαντική προσφορά αφού φτάνει το 16% σημειώνοντας αύξηση  ενώ η συνολική απασχόληση στην τουριστική οικονομία (786.000 θέσεις εργασίας) αντιστοιχεί στο 17,8% των απασχολουμένων. Μείωση παρατηρείται στην τουριστική σεζόν του 2011 αφού η τουριστική οικονομία προσφέρει στο ΑΕΠ της Ελλάδας ποσοστό της τάξεως του 15,8%, ενώ η συνολική απασχόληση στην τουριστική οικονομία (720.600 θέσεις εργασίας) αντιστοιχεί στο 17,6% των απασχολουμένων. Τέλος, για τη σεζόν 2012 η τουριστική οικονομία φτάνει το 16,4% του ΑΕΠ σημειώνοντας αύξηση ενώ η συνολική απασχόληση στην τουριστική οικονομία (688.800 θέσεις εργασίας) αντιστοιχεί στο 18,3% των απασχολουμένων.

Με δεδομένο ότι και φέτος η δύναμη του ελληνικού τουρισμού αναμένεται να είναι αυξημένη, η φετινή καλοκαιρινή σεζόν αναμένεται ιδιαιτέρως ικανοποιητική για τους εργαζομένους του τουριστικού τομέα αλλά τους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και άλλων σχετικών καταστημάτων. Τα πρώτα στοιχεία που έρχονται στα χέρια μας δείχνουν θετικό πρόσημο της τουριστικής οικονομίας σχετικά με το 2012 ή στη χειρότερη να είναι ανάλογα. Εξάλλου, στα θετικά τάσσεται και η συνεχής διαφήμιση που γίνεται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες για τη χώρα μας ενώ παράλληλα οι τιμές δείχνουν μία μικρή μείωση η οποία αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες.

Συνοψίζοντας, το άρθρο είχε σκοπό να αναδείξει τη σημασία του ελληνικού τουρισμού στα δημόσια έσοδα και όχι μόνο, κάτι το οποίο σίγουρα αντιστοιχεί περίπου στο 20% της οικονομίας μας ετησίως. Νούμερο ασφαλώς τρομακτικό το οποίο πρέπει να εμπεδώσουμε καλά όλοι και να στηρίξουμε τον τομέα αυτό που ίσως αποτελέσει μεγάλη βοήθεια για την έξοδο της χώρας μας από τη βαθιά ύφεση στην οποία βρίσκεται. Ο ελληνικός τουρισμός προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας σε ανέργους, ζεστό χρήμα σε επιχειρηματίες και στα ελληνικά δημόσια ταμεία, διαφήμιση για τη χώρα μας και βέβαια ανάπτυξη. Ανάπτυξη ουσίας και όχι ανάπτυξη σαν τα λόγια των πολιτικών ομιλιών στις πλατείες και στις τηλεοράσεις.

ΥΓ: Οφείλουμε να αναφέρουμε και ένα πολύ θετικό γεγονός από πλευράς πολιτείας το οποία βέβαια συσχετίζεται άμεσα με την ελληνική οικονομία και τον τουρισμό μας. Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιλεχθέντων για το πρόγραμμα των ΚΕΚ, το οποίο αναμένεται να απασχολήσει 10.000 άνεργους 18-29 ετών στον τομέα του τουρισμού. Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να προβάλλουμε μόνο τα αρνητικά ενώ κάτι σαν αυτό το θέμα δε γράφεται πουθενά. Μπράβο λοιπόν στους αρμόδιους φορείς που θα απασχολήσουν 10.000 νέους που δεν είχαν εργασία ελπίζοντας τέτοιες κινήσεις να συνεχιστούν για να δώσουν ανάσες σε ακόμα περισσότερους.

Επιμέλεια: Δημήτρης Μαρμαρινός

Δεν υπάρχουν σχόλια: